Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Philip Warkander

Därför har vi män börjat raka benen

Pradas minishorts, SS19.Foto: Privat / Privat
Foto: OLLE SPORRONG

Slätrakade mansben och minishorts.

Philip Warkander ser ett nytt mansideal ta form. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Sommarvärmen är obarmhärtig. Till och med i skuggan är det för varmt för att vara. I vanliga fall hade jag redan varit långt borta från Stockholm, men pandemin har låst fast mig – och åtskilliga andra – i stan. Kombinationen värmebölja och semestertid fyller uteserveringar och kollektivtrafik och det är då jag ser det: överallt dessa lena mansben i korta shorts. 

Det är ingen nyhet att även män har oönskad hårväxt på kroppen. Att göra sig fin genom att ta bort kroppsbehåring är något både män och kvinnor ägnar sig åt. Men att noggrant raka benen är något män inte gjort i någon större utsträckning förrän nu. 

Trenden uppstod, som så ofta sker, i Italien. När italienska fotbollsspelare såg sig själva på tv insåg de hur fult det var med kombinationen orakade ben och fotbollsshorts, inte minst på bild. Snart hade i princip alla manliga fotbollsspelare börjat slätraka sina ben. De män i publiken som inte bara var fotbollsintresserade utan även fåfänga hade snart anammat den nya trenden, och de släta mansbenen började sprida sig utanför sportvärlden. 

Männens shorts är nämligen nu både kortare och tajtare än på länge.

När håret rakas bort framträder benens form tydligare. Senor syns bättre, muskler kan ses spela under huden. Rakandet är också en aktiv handling som bidrar till att synliggöra en omsorg om den egna kroppen. Men det jag noterar nu i sommar är inte bara ett idogt rakande, utan även ett exponerande: Männens shorts är nämligen just nu både kortare och tajtare än på länge. 

Som så ofta i modesammanhang kan man skylla på Prada. Deras vårkollektion för män 2019 var sensationell. En enig kritikerkår menade att detta var en av deras starkaste herrkollektioner på länge. Särskilt Pradas shorts – i olika färger, material och snitt – men ständigt i minimalt format, knappt täckande skrevet, blev förra årets stora modesnackis. 

På många sätt närmar sig männen nu ett traditionellt kvinnligt uttryck.

Ett år senare har det exklusiva modet demokratiserats. Det går att köpa liknande varianter som Pradas för bara några hundralappar. Det korta shortsmodet har säkert också drivit på männens vilja att raka benen. När det inte längre finns ett skyddande lager tyg mellan kropp och vind upplever man sin kropp på ett helt annat sätt; man blir medveten om dess egenheter och karakteristik. Själv köpte jag två av Pradas minishorts förra året och har inte slutat raka benen sedan dess. När jag ser de mörka hårstråna börja spira tar jag numera reflexmässigt fram hyveln. 

Vissa män går förstås fortfarande i fjolårets längre och vidare shortsmodell. Det naturliga och håriga idealet är ännu det mest vanligt förekommande, men det rakade och exponerade mansbenet vinner snabbt mer mark. På många sätt närmar sig männen nu ett traditionellt kvinnligt uttryck. Är det en feminisering av mansidealet som vi bevittnar? En bredare, mer liberal tolkning av vad som kan anses vara manligt? Det vore ju i så fall inte så dumt. 

 

Philip Warkander är lektor i modevetenskap, författare och medarbetare på Expressens kultursida.