I dag var det dags för Peter Englunds Nobeldebut. Klockan 13.00 tillkännagav den ständige sekreteraren att Herta Müller tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Foto: Roger Vikström
I dag var det dags för Peter Englunds Nobeldebut. Klockan 13.00 tillkännagav den ständige sekreteraren att Herta Müller tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Foto: Roger Vikström

Peter Englund om debuten i Börssalen: Var extremt nervöst

Publicerad
Uppdaterad
Peter Englund fruktade att han skulle staka sig - eller svimma.
Nu beskriver den ständiga sekreteraren känslan av att kliva ut ur Börssalen för första gången:
- Det är skillnaden mellan att stå uppe på sjumeterstrampolinen och att befinna sig i luften, säger Peter Englund.
I dag var det dags för Peter Englunds Nobeldebut.
Inför tillkännagivandet har nervositeten växt hos den nyblivna ständiga sekreteraren.
Och inte blev det bättre när han fick höra att man inte ser någonting när man öppnar dörren till Börssalen på grund av det starka ljuset.
- Jag tycker det det låter lite otäckt, som en beskrivning av döden där man går mot ljuset, sa Peter Englund till Expressen.se i går.

Var nervös

Klockan 13 i dag öppnade han till slut dörren och tillkännagav Herta Müller som årets litteraturpristagare.
Hur var det för dig att stå där bakom dörren?
- Det var extremt nervöst, det kan jag garantera.
Och att kliva ut?
- Inte blev det bättre av det. Men då är det något slags chockverkan så där, det är liksom ”Men vad är här?”. Det är skillnaden mellan att stå uppe på sjumeterstrampolinen och att befinna sig i luften. Det är alltid värst innan.
Peter Englund klarade sig utan att staka sig eller svimma.
Men frågan är om han har lyckats täppa till den misstänkta läckan i Akademien. Många hade gissat på Herta Müller.
- Det kan man nog redan sluta tala om. Jag tror inte det finns några läckor. Jag tror det är intelligent gissningsarbete, säger Peter Englund.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag