Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Englund borde ha sagt något om priset

Akademiledamoten och historikern Peter Englund.Foto: THRON ULLBERG / NATUR & KULTUR
Peter Handke när han är i Oslo för att ta emot Ibsen-priset.Foto: VARFJELL, FREDRIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Karin Olsson om Svenska Akademien och Peter Handke.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. Svenska Akademien borde ha skickat fram Peter Englund. Han rapporterade från krigets Balkan på 1990-talet för både Expressen och Dagens Nyheter. Ingen i Akademien eller dess arbetsgrupp Nobelkommittén hade bättre kunnat förklara och försvara valet av Nobelpristagaren Peter Handke.

Han vet hur historierevisionism fungerar, han kan avkoda Handkes grumliga formuleringar och känner mekanismerna bakom striderna i det sönderfallande Jugoslaven. Peter Englund var själv tongivande i samtalet i Sverige då vissa intellektuella, precis som Handke, gick bort sig.

Tyvärr har Englund denna gång valt att avstå debatten med hänvisning till Nobelsekretessen. Kanske reserverade han sig mot prisbeslutet. Eller så har han varken tid eller lust att stötta Akademien offentligt, trots att han sympatiserar med valet.

Men vi som tror att Peter Handke – trots sina krumbukter i frågan om folkmordet i Srebrenica, serbromantik och begravningstal för Slobodan Milosevic – kan vara värdig Nobelpriset, hade velat höra ett informerat försvar från Svenska Akademien.

Sedan dess har citat efter citat flutit upp till ytan.

I stället har vi fått en tirad av artiklar från de externa ledamöterna i Nobelkommittén, en konstruktion som skapades efter den förra krisen. Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Henrik Petersen har haft sina poänger, men de bottnar inte fullt ut i ämnet. Medan det varit tyst från Börshuset, har de blivit kanonmat.

Kärde gjorde ett gott försök, men föll på att hon lutade sig mot den pensionerade docenten Kjell Magnusson, en forskare i periferin som förfäktar att Srebrenica inte var ett folkmord.

När Svenska Akademien till slut gick ut, undertecknat av Mats Malm och Eric M Runesson, begick de misstaget att gå i god för Peter Handkes politiska anständighet: ”Svenska Akademien har givetvis inte tänkt belöna en krigshetsare och förnekare av krigsförbrytelser eller folkmord”, skrev de. Sedan dess har citat efter citat flutit upp till ytan. 

Peter Handke har relativiserat och sått tvivel kring folkmordet i Srebrenica.

Genom att på detta sätt villkora litteraturpriset med rumsrena åsikter har Akademien satt sig i en rävsax. Nu undrar man: vad krävs då för att de ska omvärdera sitt beslut?

Det borde inte längre råda någon tveksamhet om att Peter Handke har relativiserat och sått tvivel kring folkmordet i Srebrenica, vilket uppsåtet bakom ”massakern” var. Han har gång på gång frotterat sig med män i absolut närhet till bestialiska brott.

Författaren Steve Sem-Sandberg är den enda som lyckats försvara Handkes pris på ett rimligt sätt: ”Jag skriver inte detta i syfte att ursäkta något enda av de grova förvanskningar av sanningen Peter Handke gjort”, stod att läsa i GP

Han fortsatte: ”Skall då ett helt författarskap dömas ut på grund av att dess upphovsman intagit eller rentav fortfarande intar en moraliskt oförsvarbar hållning i vissa frågor? De som vill göra världen rätlinjig och sig själva oantastliga är kanske av den åsikten. Personligen tycker jag inte det.”

Det är ett svaghetstecken att Svenska Akademien själv inte lyckats formulera ord som dessa.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande utgivare på Expressen.

Här dömer Isak Skogstad ut lärarutbildningen

Hur ska den svenska skolan bli bättre? Daniel Sjölin möter den hårdföre skoldebattören Isak Skogstad, aktuell med sin bok ”Isak Skogstads obekväma sanningar om skolan”. Se det senaste avsnittet av Kultur-Expressen i tv-spelaren ovan.