Så här kan Slussen komma att se ut om vi inte aktar oss.
Så här kan Slussen komma att se ut om vi inte aktar oss.
Peter Cornell

Utsikten inglasad

Publicerad
Uppdaterad
Politikerna planerar att förvandla Slussen till ett avskärmat kommersiellt centrum. Peter Cornell manar stockholmarna att studera planerna och sätta stopp för dem.
Om inte stockholmarna protesterar nu så får de skylla sig själva när nya Slussen står färdigt 2018. Staden har genom åren skött den offentliga presentationen av de olika förslagen så väl man kan begära. Nu visas det reviderade vinnande förslaget från Foster+Partners och Berg Arkitektkontor i Sjömanshemmet vid Slussen och medborgarna är välkomna med synpunkter. Jag tittar i den digitala gästboken: Cirka 80 procent är negativa. Jag förstår dem.
Tänk dig att du 2018 står på Södermalmstorg eller Ryssgården, torget utanför t-banan och Stadsmuseum. Den öppna platsen med den vida utsikten och stora rymden är sluten och du skymtar bara glimtvis Gamla stan; utblicken mot Kastellholmen och inloppet till Stockholm är stängd. Framför dig har du i stället en skärm av nybyggen i glas, stål och betong, avsevärt högre än Stadsmuseum.

Står du på kajerna vid Gamla stan skymmer samma skärm den fria utsikten över den levande och varierade bebyggelse från olika tider som i dag klättrar upp mot Söders höjder. Är det så du vill ha det?
Stadens politiker verkar ha sett den gamla klöverbladskonstruktionen mest som en irriterande outnyttjad kommersiell yta – inte som ett fantastiskt industriminne som kunde bli basen för en ombyggnad.
Inte oväntat vann det förslag som erbjöd de största kommersiella ytorna ovan och under jord, och det är de ytorna som ska inrymmas i den brutala skärmen av stora huskroppar, bakom glasfasader av en typ som redan översvämmar världen från Singapore till Borlänge. Ja, men vi kommer ju att få en slussterrass och en kajpromenad utmed Södermalmsbranten fulla med mysiga kaféer!
Det är bara det att promenadstråken ligger mot norr och i djup skugga under de nya byggnaderna: ingen kommer att vilja flanera där i skuggig snålblåst. För att det nya förslaget överhuvudtaget ska kunna tas på allvar måste det centrala, triangulära huset lyftas bort.

Gestaltningsplanens texter är oroväckande illa skrivna och strör klichéer och superlativer som i en platt reklambroschyr: Nya Slussen ska bli en ”mötesplats i världsklass” och det nya Slusstorget en ”ikonplats”. Eller dessa visdomsord: ”Något som i allmänhet upplevs som en stor kvalitet på offentliga platser i stora städer är att dessa fungerar som mötesplatser för stadens invånare.” Man erkänner att det redan i dag finns ett par fungerande mötesplatser kring Slussen men förtiger en av de vitalaste, Debaser
– den kommer nämligen att försvinna.
Vi står inför den största omvandlingen av Stockholm sedan ödeläggelsen av Klara. Ingen stad mår bra av att bevaras som museum men förändringar kräver varsamhet och känslighet för topografi och estetik.
De nya planerna genomförs av samma allians mellan borgare och socialdemokrater som vid cityomvandlingen, utifrån samma modernism utan känsla för platsens historia. Lär de sig aldrig, är de inte ens rädda om sitt eftermäle?

Tack vare en internationell arkitektopinion avblåstes den galna placeringen av ett nytt stadsbibliotek. Men i västra Klara och Vasastan planeras för fullt en gigantisk omvandling som Göran Rosenberg i DN nyligen kritiserade för att styras av en tanklös råkommersialism.
Vi har tyvärr förlorat den protestkultur som räddade almarna. Många putsar numera hellre på sina privata bostadsrätter än engagerar sig i det gemensamma stadsrummet. Men jag uppmanar alla stockholmare att studera förslaget till nya Slussen: granska noga husens skala, takhöjden under den åttafiliga motorledsbron, ljusförhållanden, skuggor och utsikter. Ta sedan en promenad runt Slussen och pröva vad förslaget får för konsekvenser.
Är det så du vill ha det?

FOTNOT. I kväll anordnar Stadsbyggnadskontoret i Stockholm en temakväll och
diskussion om Slussen som mötesplats i ABF-huset på Sveavägen kl.19.00.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag