Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Peter Cornell

Sjukförsäkringen avslöjar munnens erogena status

Tandvården har återigen blivit en politisk fråga.
Foto: TORE MEEK / NTB TT NYHETSBYRÅN

Peter Cornell letar efter kulturella och filosofiska förklaringar till varför munnen inte täcks av den allmänna sjukförsäkringen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Än en gång diskuteras nu varför just munnen av alla kroppsdelar är undantagen den gängse sjukförsäkringen med följd att mindre bemedlade måste avstå tandvård. Och än en gång kan ingen förklara det, på sin höjd hänvisar man till att reformen i så fall skulle bli för dyr. Men då kunde man ju lika gärna undanta, låt oss säga den vänstra foten. 

Eftersom rationella argument saknas måste förklaringen sökas på annat håll: kanske i rester av historiska lager, i något irrationellt som har sin grund i ett gammalt protestantiskt samhälles puritanism. Här representerar munnen något otillbörligt sinnligt, njutningsfullt, sexuellt; med sina fuktiga slemhinnor och känsliga tunga och läppar blir den en ”vagina dentata”.

Det var länge sedan Freud och andra forskare konstaterade att munnen är spädbarnets erogena zon; att suga mjölk ur moderns bröst är urkällan till den sexuella känslan: ”Att suga på moderns bröst är startpunkten för barnets hela sexuella liv, den ojämförliga prototypen för varje senare sexuell tillfredsställelse.” Och när spädbarnet så småningom ersätter bröstet med tummen hänger det sig åt skamlöst autosex. I det vuxna livet fortsätter munnen sin sinnliga roll i erotiken och kyssen – och i bordets njutningar. Den duger inte ens, som det genitala könet, till reproduktion och passar liksom inte in i puritanismens arbetsetos.

Då övergår den erogena munnen till en moralisk zon. Där blir karies och tandsjukdomar ett tecken på lössläppthet och synd och därmed patientens egen skuld. Vilket lämpligen bestraffas med att munnen ställs i den oförsäkrade skamvrån. 


Peter Cornell är hedersledamot av Konstakademien, författare och medarbetare på Expressens kultursidor. Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=80118&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.