Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Peter Cornell

Ivern att renovera utplånar historien

Bild från filmen "Le sorelle Macaluso" av Emma Dante.
Foto: Göteborgs filmfestival
Peter Cornell.
Foto: Ylwa Yngvesson

Peter Cornell noterar hur obscent det icke perfekta har blivit.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. En boendeekonom berättade nyligen (SvD 26/1) om en växande tendens bland dagen unga bostadsköpare: ”Man kan konstatera att fler tar lån för att renovera sitt boende än tidigare och det är en annan jakt på det ’perfekta boendet’ som inte riktigt har existerat på samma vis tidigare.”

Vad är det att bo? Emma Dantes storartade och gripande film ”Le sorelle Macaluso” (”Systrarna Macaluso”, nyss visad på Göteborgs filmfestival) beskriver ett annat förhållande till boendet. Filmen följer några systrar från ungdom till ålderdom; de delar en stor gammal våning i Palermo och på takvåningen ovanför har de ett duvslag varifrån de vita duvorna då och då förirrar sig in i rummen som ett slags änglalika budbärare. 

De vägrar i det längsta att sälja den, bruksvärdet segrar över marknadsvärdet.

Själva våningen har en lika viktig roll som systrarna, de nötta rummen och tingen bär spår av deras liv och historia. När systrarna har gått ut stannar kameran kvar, vandrar från rum till rum som om våningen vore en levande, medveten organism, ett tyst vittne till det liv som utspelar sig där. Våningen är en förlängning av systrarna, fylld av deras avtryck, sediment, åldrande och minnen. De vägrar i det längsta att sälja den, bruksvärdet segrar över marknadsvärdet. ”Boendet är i första hand ett uppehåll hos tingen”, skriver Heidegger – där är människans vara.

Dagens iver att ständigt renovera och skapa det perfekta boendet utplånar historien och närheten till de minnen tingen väcker, insikten att vi en tid är inneboende i världen. I varusamhällets tid är det icke perfekta och dysfunktionella en nästan obscen pinsamhet.Peter Cornell är hedersledamot av Konstakademien, författare och medarbetare på Expressens kultursidor.
Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78816&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.