"Visst är det tjatigt med de plakatpolitiska reflexerna i svensk teater. Men mindre för att de är vänster än som del av en allmän övertydlighet." Foto: Micke Sandström"Visst är det tjatigt med de plakatpolitiska reflexerna i svensk teater. Men mindre för att de är vänster än som del av en allmän övertydlighet." Foto: Micke Sandström

"Visst är det tjatigt med de plakatpolitiska reflexerna i svensk teater. Men mindre för att de är vänster än som del av en allmän övertydlighet."

 Foto: Micke Sandström
Malte Persson. Foto: Maria HanssonMalte Persson. Foto: Maria Hansson
Malte Persson. Foto: Maria Hansson

Persson: Inget förbud mot liberala friteatrar

Publicerad

Svenska teatrar har ett estetiskt problem – inte ett politiskt.

Malte Persson svarar Johan Lundberg i debatten om den svenska teaterns vänstervridning.

Visst är det tjatigt med de plakatpolitiska reflexerna i svensk teater. Men mindre för att de är vänster än som del av en allmän övertydlighet. Även opolitiska budskap blir alltför ofta framskrikna av någon som pekar med hela handen.

Och visst är det trist att teatrarna dramatiserar romaner, snarare än sätter upp nyskriven dramatik. Men handlar urvalet verkligen om politik, och inte om pengar? Liv Strömquist är känd och drar publik, alltså dramatiserar man Liv Strömquist. Av samma skäl spelar man ofta Strindberg. Mindre för att han gisslar borgarklassen än för att borgarklassen köper biljett.

Det är utifrån Johan Lundbergs debattartikel oklart om han alls bryr sig om teaterestetik. Den handlar mindre om vare sig konkret innehåll eller form i de uppsättningar som nämns, än om vilka personer som varit inblandade.

Och regeln är då närmast evig fördömelse via guilt by association. Bara så kan Sara Stridsberg bli i första hand en "namnkunnig vänsterprofil”. Bara så kan pjäsen om Tingsten reduceras till en fråga om vems bok manuset bygger på.

Folkpartistisk friteater

För tesens skull måste Lundberg också bortse från all dramatisering av icke utpräglad vänsterlitteratur. Det vill säga allt från Bibeln, Hjalmar Bergman och Pär Lagerkvist till Knausgård, Andreas Cervenka och Lena Andersson.

För att inte tala om den ofta dramatiserade Dostojevskij, som ändå är en författare Lundberg framhåller för hans "angrepp på den revolutionära vänstern”. Som om det nu var en adekvat beskrivning av Dostojevskijs konst.

Önskar man specifikt en skeptisk skildring av vänstern på en svensk scen vill jag förresten påminna om Lucas Svenssons Dramatenpjäs ”Svenskt landskap med kinesiska detaljer”.

Mig veterligen finns det heller inget förbud mot att starta en folkpartistisk friteatergrupp som dramatiserar Adam Smith och Ola Ullstens memoarer. Men skulle svensk teater automatiskt bli mer spännande av det? Och är en kritik av vänstervriden konst verkligen inte möjlig utan att man själv anammar dess mest klumpigt fyrkantiga kategoriseringar?

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag