Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pernilla Stalfelt: Trollerimolnet

Margareta Sörenson läser Pernilla Stalfelts bok Trollerimolnet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

BILDERBOK
PERNILLA STALFELT | Trollerimolnet | Rabén & Sjögren | Målgrupp 2+

Det är inte utan att jag kan förstå hästen Knak. Som blir arg när han får öronen borttrollade och ersatta av Pippi Långströms fula kängor. Ilska, häpnad, bestörtning och förtjusning: Pernilla Stalfelt har banat sig egna vägar förr i barnbokslandet, och nu står åter ett barn bi med den kreativitet som visst ingen vuxen är mäktig.
Från de encyclopediska dundersuccéerna om hår, bajs och individualitet har hon testat lekinspirerade berättelser förr, som Lokvargen, men här är det knasigare absurdism och storyline som tvinnas ihop med referenser till barnboksklassiker. Den röda tråden är ett vitt moln med ljusblå skuggningar som kan trolla. Till att börja med på pin tji och inte så snällt, men i och med att taggarna trollas bort på en igelkott övergår denna barnskröna till en vänligare galenskap med euforiskt slut.
Den galna logiken hade nog inte varit möjligt om inte detta varit ett samarbete med Zoe Stalfelt, precis som i Lokvargen, skapad tillsammans med en annan släkting. Barnets lekskicklighet och (till en del) bildvärld har skickat iväg det här trollande molnet på diagonalen genom tillvaron och de små smulorna från Astrid Lindgren eller Hellsing hamnar just så där kreativt och fnissigt otippat som i lek med flow. Med slut i ett Schlaraffenland av gigantiska glassar, där en naken igelkott och ett bulligt barn-moln kan frossa, skratta och njuta.
Stalfelt & Stalfelt bjuder in till läsning där bok, bild och lek kopplas ihop till inspiration utan spärrar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!