Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Perfekt till uttråkade 19- och 119-åringar”

Foto: JENNY NYSTRÖM

En bok är en uppskattad gåva som skänker både kunskap och glädje.   

Expressens kulturredaktion hjälper till med sista minuten-klapparna och ger sina bästa boktips från året.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Daniel Sjölin.
Foto: OLLE SPORRONG

DANIEL SJÖLIN

Kjell Espmark ”Återliv”

En dikt lika ödmjukt inlyssnande som den är briljant. Espmark avslutar sin trilogi om den skapelse som aldrig fullbordas, med ett patenterat gehör för det eko som bär de dödas öden in i vår eviga samtid.

Marie Norin ”Ligga lik”

En vådligt djärv skalpell till kortroman. Med ett nästan likgiltigt snitt i sitt liv och minne låter en författare ut sitt självförakt - ett hat som är sått av klass, kopplat till mor och triggat av kulturetablissemanget.

Andrés Stoopendaal ”Dunning-Kruger-effekten”

En inkompetent person inser aldrig sin inkompetens. De är så man blir folklig. Vältajmad highbrow-underhållning om ett manligt författaregos kamp om en plats i litteraturen mellan Houellebecq och Jordan B Peterson.

Hanna Nordenhök.
Foto: OLLE SPORRONG

HANNA NORDENHÖK

Natalia Ginzburg ”Familjelexikon” 

Oförglömligt porträtt av en lika knepig som storslagen dissidentfamilj i Mussolinis Italien. I deras bullrigt excentriska kosmos talas ett familjelingo där förolämpningarna haglar och undertonerna sorgset skimrar mellan raderna, allt i lysande översättning av Johanna Hedenberg.

Camila Sosa Villada ”Nattdjur” 

Det nystartade förlaget Prosak ger som andra argentinska titel ut denna klarögt vemodiga roman som blivit en litterär bomb i den spanskspråkiga världen, bland annat belönad med det fina premio Sor Juana Inés de la Cruz för år 2020. Transikonen, skådespelerskan och författarinnan Sosa Villada skriver delvis självbiografiskt om en flock nattliga systrar som med livet som insats försörjer sig som prostituerade i Sarmientoparken i Córdoba.  

Ernesto Sábato ”Argentinas ondska” 

En av 1900-talets viktigaste latinamerikanska romanförfattare skrev bara tre romaner: ”Tunneln” (1948), ”Om hjältar och gravar” (1961) och ”Abaddon, utplånaren” (1974). Nu återutges Martin Rogbergs, Peter Landelius och Annika Ernstsons förtjänstfulla översättningar av dem i en tegelstensvolym, med initierat efterord av Anders Cullhed. På olika vis handlar dessa märkvärdiga berättelser om syn och blindhet i ett skenande samhälle där vetenskaplig rationalitet går i symbios med en brutal våldsutövning.  


Perfekt julklapp till missanpassade och uttråkade 19- och 119-åringar även i dag.
Malte Persson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

MALTE PERSSON

Maxim Grigoriev ”Europa”

En rysk exilroman skriven på svenska som driver respektlöst med genren ”rysk exilroman” och får de flesta andra svenska romaner att framstå som torftigt provinsiella. Ge i julklapp till alla som någon gång diskuterat litteratur på ett kafé.

Asta Olivia Nordenhof ”Pengar på fickan”

Den första av sju planerade böcker om branden på Scandinavian Star 1990. Dess berättelse om kärlek och pengar skildrar på ett minnesvärt sätt beröringspunkterna mellan individers drömmar och större samhälleliga krafter.

Mary MacLane ”Jag väntar på djävulens ankomst”

Underbart hämningslös dagboksfantasi skriven av ett självutnämnt 19-årigt geni för 119 år sen. Perfekt julklapp till missanpassade och uttråkade 19- och 119-åringar även i dag.

En julsaga som skimrar av både språkglädje och människors tafatta omsorg om varandra.
Elin Grelsson.
Foto: MATILDA RAHM / ATLAS

ELIN GRELSSON

Ingvild H. Rishøi ”Stargate”

Få nordiska författare kan i dag skildra fattigdom, utsatthet och mänskliga relationer som norska Ingvild H. Rishøi. ”Stargate” är en julsaga som skimrar av både språkglädje och människors tafatta omsorg om varandra.

Almudena Grandes ”Mannen som dog två gånger”

Nyligen gick en av Spaniensfrämsta författare, Almudena Grandes, bort i cancer vid 60 års ålder. Ett för tidigt avslutat författarskap som borrar ner sig i den spanska 1900-talshistorien, såsom i spionromanen ”Mannen som dog två gånger” baserad på verkliga händelser i efterkrigstidens Spanien och Argentina.

Ali Derwish ”Saddam Husseins nya roman”

Dokumentärt material möter fiktion i ett berättande på både mikro- och makronivå. Ali Derwish poesidebut är en imponerande skildring av krig, arv och det förflutna.

När det är som bäst är det briljant.
Aron Lund.

ARON LUND

Kerstin Ekman ”Löpa varg”

Rik liten roman om jakt och jägare i hälsingeskogarna. Ekman skriver koncentrerat och vackert om natur och åldrande, mellan raderna dessutom om trogen kärlek.

Tomas Bannerhed ”En vacker dag”

Ett ljuvligt vandringsdygn på Lovön i västra Stockholm, bland fåglar, blommor, insekter och insikter. Avkräver läsaren viss ornitologisk allmänbildning, men ger långt mer i utbyte.

Agota Kristof ”Det kan kvitta”

Tunn volym fylld av korta, dunkelt speglade scener, eller snarare plötsligt belysta stämningar. Hela pärlbandet glimmar inte med samma styrka, men när det är som bäst är det briljant.

Som ett hitta en skatt.
Karin Olsson.

KARIN OLSSON

Tove Ditlevsen ”Barndom; ungdom” och ”Gift”

För mig blev återutgivningen av Tove Ditlevsens Köpenhamnstrilogi som att hitta en skatt. Det är ett författarskap med sällsynt nerv som gestaltar ett kvinnoliv så levande att hon för alltid kommer finnas med en.

Amina Manzoor ”Pandemier. Från spanska sjukan till covid-19.”

Vad var det vi var med om? Jag känner ett tilltagande behov att bearbeta pandemin. Amina Manzoor erbjuder både ett medicinhistoriskt perspektiv och ett vetenskapsjournalistiskt. Det här är en bok som gör en bra mycket klokare. 

Joel Halldorf ”Kvällstidningsteologi. Från populism till pandemi”

Joel Halldorf hjälper läsaren att inte bara se de långa linjerna under 10-talet, utan representerar också det allra bästa med kvällstidningen: modet, konkretionen och debattglädjen. Ger en teologisk blick på samtiden som kan intressera även den mest hårdnackade ateist.

Detta får aldrig glömmas.
Nalin Pekgul.
Foto: MARTINA HUBER

NALIN PEKGUL

Margit Silberstein ”Förintelsens barn”

”Förintelsens barn” av Margit Silberstein, journalist och dotter till två överlevare från Förintelsen. Margit Silbersteins bok visar att det som hände under nazisternas styre inte tog slut 1945 när Tyskland kapitulerade. Det har som Margit Silberstein beskrivit det gått i arv och sipprat ut i blodomloppet hos Förintelsen barn. Boken är en stark berättelse om hur föräldrarnas tragedi också flyttar in deras barn. Vi är bekymrade över att minnet av Förintelsen kommer att tona bort när de sista som överlevt har dött. Men deras barn lever och kan fortsätta ge oss starka berättelser. För detta får aldrig glömmas.

Ahmet Altan ”Jag kommer aldrig mer se världen”

”Jag kommer aldrig mer se världen” handlar om hur den turkiske författaren och journalisten Ahmet Altan härdar ut i Erdogans fängelse. Hans brott? Kampen för yttrandefrihet i Turkiet. Boken är en personlig, sorglig men också humoristisk skildring av hur Ahmet Altan, en av Turkiets mest lästa författare, blir häktad på oklara grunder, dömd och kastad i fängelse på obestämd tid. Men framför allt är det en stark skildring av motstånd som på något märkligt vis väcker hopp hos läsaren. I kapitel efter kapitel ger Altan exempel på hur han lyckas mobilisera motstånd mot den vidriga fängelsemiljön, förödmjukelsen, dumheterna, paniken och känslan av hopplöshet. Till sin hjälp tar han författare och filosofer som läsare över hela världen är bekanta med.

Anna-Lena Lodenius ”En värmländsk Hitler”

Anna-Lena Lodenius intressanta och tankeväckande bok ”En värmländsk Hitler” bör läsas av alla som vill lära sig om det första nazistiska partiet utanför den tyskspråkiga världen. Det var veterinären Birger Furugård och hans bröder som bildade det första svenska nazistpartiet. Riksledaren Birger Furugård som fortfarande betraktas som hjälte i nazistkretsar felade ofta. Men hans anhängare förlät och tog tillbaka honom om och om igen. De ville så gärna ha en ledare och deras kärlek till honom växte med hans svaghet. Den alkoholiserade Furugård hade möten med Hitler och Goebbels .Tyska nazistpartiet betraktade Birger Furugård som en svensk Führen.

Boken som i år tog oss så kallade Kinakännare med storm.
Jojje Olsson.

JOJJE OLSSON

Desmond Shum ”Red roulette: an insider’s story of wealth, power, corruption, and vengeance in today’s China”

Boken som i år tog oss så kallade Kinakännare med storm. Skriven av en affärsman som verkade i den absoluta toppen i över ett årtionde men sedan flydde landet. Personlig vän med premiärministerns familj; snaskiga historier om den korruption som präglar Kina. Regimen försökte stoppa utgivningen med hot mot hans fru, som inte tillåts lämna landet.

Magnus Västerbro ”Tyrannens tid”

I en tid då auktoritära länder är på frammarsch, är det viktigt att påminna sig om vem som lider mest av detta. Det vill säga befolkningen i de berörda länderna. Tyrannens tid slår hål på alla glamorösa föreställningar om den svenska stormaktstiden. Diktaturer handlar nu som då om att suga ut allmogen för regimens politiska ambitioner. Liksom i hans tidigare böcker, så adderar Västerbros arkivarbete en extra krydda för oss historienördar.

Ai Weiwei ”1000 Years of joys and sorrows”

Kinas mest berömda konstnär i modern tid har spenderat kombinationen av landsförvisning och pandemin med att skriva en biografi inte bara om sig utan om sin familj. Även Ai Weiweis far och farfar var regimkritiker och dissidenter, vilket resulterade i att familjen förvisades till regionen Xinjiang och en mycket hård uppväxt. Lär känna det tuffa, kompromisslösa Kina genom Ai Weiweis familjehistoria. För den som kan vänta till efter julen så är en svensk översättning på väg!

Sara Berg.
Foto: MIRIAM PREIS

SARA BERG

Sally Rooney ”Vackra värld, var är du”

Ännu en relationsroman full av kärlekstrassel, missförstånd och klasskrockar från Sally Rooney. Den här gången skriven nästan som ett filmmanus med ett lyckligt slut.

Douglas Stuart ”Shuggie Bain”

Bookerprisvinnande och delvis självbiografisk debutroman om Shuggie, som växer upp fattig och queer med en frånvarande far och en alkoholiserad mor i 80-talets Glasgow. Ett olyckligt liv skildrat med mycket ömhet.

Malte Persson ”Undergången”

Det är värt att köpa denna dystopiska poesisamling enbart för långdikten i slutet, där hela universums historia betas av – fast baklänges.

Margareta Sörenson.
Foto: EXPRESSEN / MIKAEL SJÖBERG

MARGARETA SÖRENSON

Magnus Lönn ”Bullerkytta - lekstuga för stundägare”

För oss alla som längtar till Tankrike eller Tystland. Och inte vill resa till de yttre  Sigsjälverna. Bilder och dikter av en konstnär mellan ord, scen och dikt som inte liknar någon annan. Funderings-bläddring-läsning för alla åldrar, gärna tillsammans.

Ann-Helén Laestadius ”Stöld”

Läste man ”Herrarna satte oss hit” av Elin Anna Labba förra året, bländades och häpnade över tvångsförflyttningarna av samer på 1920-talet, så är det dags för ”Stöld”. Årets uppgift i sameskolan för oss alla storsvenskar. I Norrland hava vi ett Indien, som Axel Oxenstierna sa. Rasism som den ser ut, då, nu; ful, grym, inskränkt.

”Svansjön” Biljetter till Kungliga Operan, Stockholm

Medan man sänks ner i pasteller och svandun, hjärta och smärta, samt storslagen musik i storskaligt utförande kan man knäcka tankenötter: vad är en klassiker, egentligen? Hur ska den bevaras? Hur ska den förstås? Tre timmar lång; bubbel i pausen, tack.

Fram kliver livets magi ur de små detaljerna.
Foto: OLLE SPORRONG

DAN HALLEMAR

Sara Stridsberg ”Hunter i Huskvarna”

Skildringarna av ungdomen är den här novellsamlingens mest skimrande beståndsdel. Stridsberg kliver ut i skogarna, in på museerna, in i valfisken, ner till minnena och där finns den alltid möjliga och hotade värld som är ungdomens.

Frida Hyvönen ”Dream of independence”

Det konkreta och uppriktiga i texterna möter den svepande storslagna musiken och öppnar hål i vuxenblivandets vardaglighet. Det är en trollstav hon har Hyvönen, som hon sveper i luften. Fram kliver livets magi ur de små detaljerna.

Jesper Högström ”Jag vill skriva sant”

För alla oss som i ungdomen föll handlöst för Gunnar Ekelöfs outsiderfigur är det fantastiskt att få kliva in på Parkvägen 10 på Lidingö hos Tora Dahl och Knut Jaensson. Modernismens 1930- och 40-tal får en helt ny interiör. Knut Jaensson lät älskarinnan måla vardagsrumsväggen himmelsblå, Jesper Högström fyller, genom Tora Dahls dagböcker, den med skuggor och tvivel.

Love Bonnier.
Foto: Pontus Hammarström

LOVE BONNIER

Laurent Binet ”Civilisationer”

Alternativ historia är alltid kul, oavsett om det är Marvels ”What if”, ”The plot against America” eller ”The man in the high castle”. Laurent Binet vänder världens händelseförlopp och undersöker vad som hänt om inkarikets Atahualpa kapat Columbus skepp, anlänt till Europa och framgångsrikt manövrerat kontinentens maktspel.

Will Kymlicka ”Modern politisk filosofi: En introduktion”

Vill du självsäkert kunna deklarera att allt är nyliberalismens fel? Då är det här boken för dig. Inte nödvändigtvis för att du får de bästa argumenten mot nyliberalism – däremot förklaras pedagogiskt hur forskningen definierar både nyliberalism och andra ideologier.

Alan Moore ”Watchmen”

Med en tilltagande mängd miljardärer vars yttersta mål är att omdana verkligheten (eller den virtuella verkligheten) – kombinerat med eskalerande brottslighet och medföljande krav på hårdare tag – är Alan Moores filosofiska serieroman om superhjältar oväntat aktuell.


Kerstin Abrahamsson.
Foto: THOMAS ENGSTROM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

KERSTIN ABRAHAMSSON

Sarah Smarsh ”Dolly Parton och kvinnorna som levde hennes låtar”

Journalisten Sarah Smarsh personliga bok, där hennes mormor Betty utgör en framträdande roll, är lika mycket en berättelse om amerikansk kultur och kvinnokamp som om countrystjärnan och affärskvinnan Dolly Parton.

David Sundin ”Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst”

Vad passar bättre än lite högläsning i mellandagarna? David Sundin har snickrat ihop en finurlig och underhållande bok som bjuder på skratt för både lite och stor. Var förberedd på att du kommer få läsa den många, många gånger. 

Ivar Asplund ”Sticka från grunden” 

En grundläggande introduktion till stickningens värld med tydliga förklaringar som hjälper nybörjaren att hantera stickor och välja garn, men också en fördjupning i olika tekniker och goda råd för de redan inbitna. Här finns flera enkla och tydliga basmönster som håller dig sysselsatt i vintermörkret.


Ända fram till jul tipsar Expressens kultursidas medarbetare om årets bästa julklappar.”Jag vet ingenting osexigare än avund”

KULTURKRIGET. Daniel Sjölin möter Horace Engdahl i ”Kulturkriget” för att prata om den värsta dödssynden. ”För mig är avunden en råtta, säger”, säger Horace Engdahl.