Per Wirtén

Rasprofilering förstör tilliten till polisen

Foto: ÅKE THIM
Per Wirtén.
Foto: YLWA YNGVESSON

Per Wirtén läser en ny rapport om rasprofilering och finner en smärtpunkt: att hans egna barn är lika ovetande om detta som männen innan #metoo.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Polisens rasprofilering har blivit en jättefråga i Storbritannien. I Sverige finns också berg av erfarenheter och minnen. Men här tas de sällan på allvar. Det finns inga riktiga undersökningar. Inget egentligt intresse.

Enligt justitiedepartementet i London är det fyra gånger större risk för en svart britt att utsättas för visitering på gatan, så kallad stop and search, än för en vit landsman. En undersökning från EU avslöjar liknande förhållanden i hela unionen. Varför skulle Sverige vara annorlunda? 

Civil Rights Defenders om etnisk profilering

Avslöjandet att polisen registrerade 4 000 romer rubbade kanske bristen på självreflektion. I dag kom den första svenska rapporten om rasprofilering, baserad på intervjuer med både utsatta och poliser, ”Slumpvis utvald”, gjord av kriminologen Leandro Schclarek Mulinari i ett samarbete mellan Civil Rights Defenders och Stockholms universitet. Den är liten men upplysande. Så här berättar en ung man:

”Du vet, man hänger med grabbarna i centrum. Så kan de stoppa en fyra gånger på en kväll. Man står här [pekar], så blir man stoppad. Upptryckt mot väggen så att alla ska se. Sen går man vidare mot skolan — så blir man stoppad igen. Vi går vidare så blir vi stoppade igen.”


LÄS MER: Ida Ölmedal: En stark stat – för liberaler 

Påverkar tilliten till polisen

Tusentals svenskar med mörkare hudfärg som växt upp i fattiga stadsdelar känner igen situationen. Den är tillspetsad, men ändå vardaglig. Den omfattar även andra platser. En kvinna med hijab berättar hur hon under ett år flög fem gånger till Bryssel. Varje gång stoppades hon på Bromma. En tillfällighet?

Tilliten till polisen raseras där den borde vara på topp. Arbetet mot skjutningar och gängkriminalitet försvåras. Rättsstaten förlorar. Rasprofilering borde bli en regeringsfråga, som i London.

Själva smärtpunkten är nog att mina egna barn, i en stadsdel för mestadels vit medelklass, aldrig ens hört talas om id-kontroller vid pendeltåget eller kroppsvisiteringar på torget. De är lika ovetande som de flesta män var före #metoo. Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok "Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater" nominerades till Augustpriset 2017. 

Läs fler texter av Per Wirtén här.