Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Per Wirtén

Jag tänker inte sluta kritisera SD

Jimmie Åkesson firar SD:s framgångar.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven Anders Johansson.
Foto: Anna Tärnhuvud / Glänta
Per Wirtén.
Foto: OLLE SPORRONG

I Aftonbladet menar litteraturprofessor Sven Anders Johansson att kultursidornas texter om SD är självgoda. 

Per Wirtén lovar att fortsätta skriva om demokrati, människorätten och SD också i framtiden.

KULTURDEBATT. Man måste dra en tydlig linje mot partier och rörelser som saknar demokratisk trovärdighet. Det spelar ingen roll hur starkt stöd de får bland befolkningen. Inte heller om man riskerar att framstå som ”förlorare”. Linjen behöver ändå vara kompromissfri: inget samarbete, inga förmildrande omdömen. 

Jag har svårt att förstå vad kritikern och litteraturvetaren Sven Anders Johansson egentligen vill med sina kverulantiska utfall i Aftonbladet dagarna efter valet (16/9 och 20/9). Han riktar sin kritik mot oss som envist, år efter år, påpekat att Sverigedemokraterna är ett parti som vilar på rasfilosofisk grund, saknar demokratisk trovärdighet och fortfarande upprepar samma värderingar som när de bildades. Naturligtvis har det skrivits en hel del självgoda plattityder. Ibland har vi kanske slängt ur oss epitet som varit en aning olämpliga. Den stora uppgiften att förstå varför just svenskar dras till ett parti med nazistisk historia återstår.

Man borde kanske strunta i hans artiklar.

Men Sven Anders Johansson undersöker inte våra beskrivningar av SD. Han kunde till exempel riktat sakkritik mot David Baas övertygande bok ”Segra eller dö” från i våras. Men inte. Han verkar mest irriterad över att argumenten upprepas, inte om de är sanna eller falska. Kulturskribenter borde i stället ägna sig åt självkritisk granskning, för att upptäcka fascisten i var och ens inre, menar han.

Man borde kanske strunta i hans artiklar. Men det finns något oroande i dem: en antydd anpassning till den segrande tidsandan och ett ifrågasättande av den skarpa gränslinjen mot ”demokratins lönnmördare” för att använda statsvetarna Steven Levitskys och Daniel Ziblatts beteckning på den nya radikala högern. 

I sin andra artikel tycks han mena att alla partier är rasistiska, att hela EU är rasistiskt och att även han själv rymmer en fascist. Allt detta är naturligtvis intressant att diskutera. Jag tror att de flesta av oss som gripits av ”SD-hat” (hans ordval) också kritiserat hur EU:s gränspolitik förvandlat Medelhavet till ett dödens hav, krävt ett slut på deporteringarna av papperslösa och uppmärksammat rasdiskrimineringens realiteter. 

Men det finns en viktig skillnad. Moderaterna och Socialdemokraterna är demokratiskt trovärdiga. Påståendet att alla är samma kålsupare upplöser denna livsviktiga gränslinje.

Han är ju ingen Karl Vennberg.

Det finns en olycklig tradition bland intellektuella och författare att delvis sudda ut den linjen, trots att de själva varit övertygade demokrater. I sin bok ”Väckarklocka” från 1941 svajade till exempel Elin Wägner om den avgörande skillnaden mellan andra världskrigets stridande parter. Hon beskrev dem visserligen som motpoler men inom ”samma system”. 1948 var det poeten och kulturskribenten Karl Vennberg som, mer målmedvetet, försökte sudda ut linjen mellan demokratierna och det Sovjetkommunistiska systemet – båda var ju egentligen ett slags diktaturer, statens eller kapitalets, menade han. Det finns säkert senare exempel på samma vacklande synsätt. 

Jag kanske läser Sven Anders Johansson orättvist och överdrivet kategoriskt. Jag är säkert påverkad av valresultatets bakslag. Han är ju ingen Karl Vennberg. Men jag tycker mig ändå känna igen det intellektuella vacklandet när demokratins fiender får vind i seglen. 

Antagligen anser han att även den här texten är ett exempel på självupptagen godhetsbekräftelse (hans ordval). I sin provocerande läsvärda bok ”Det cyniska tillståndet” undrade han om det bästa sättet att bemöta demokratins fiender kanske är att sova, som ”ett stumt hopp om något annat” och en ”avog passivitet”. 

Sorry, jag tror det är fel svar. I stället kommer jag fortsätta skriva ”influencerkrönikor” (hans ordval) om SD, människorätten och demokratin. Ord är inte meningslösa.


Per Wirtén är författare och medarbetare på Expressens kultursida. 



Lunch med Montelius: Berätta nåt roligt

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/233-beratta-nat-roligt-134120/light?platform=podplay

PODCAST. Gunilla Brodrej och Martina Montelius bearbetar valresultatet över en sen lunch på Kung Carl och ljudet är enastående.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.