Grattis Richard Aschberg! Foto: Sven Lindwall
Grattis Richard Aschberg! Foto: Sven Lindwall

Per Wendels pris – till Richard Aschberg

Publicerad

Han har avslöjat skandal på skandal - och senast miljonrullningen inom fackförbundet Kommunal.

Nu får Aftonbladets reporter Richard Aschberg en av journalist-Sveriges finaste utmärkelser: ”Per Wendels Pris”.

– Det här är jättekul. Han var en stor journalist. Det känns jättekul att få det till hans ära, säger han.

Det blev några oerhört intensiva dagar i det svenska nyhetsflödet i januari när Aftonbladet publicerade en serie artiklar med allt mer graverande och pikanta detaljer om vad som pågått i ledningen på Kommunal.

Det var lyxresor och gratisboenden, kantat med lägenhetsaffärer och verksamhet som innehållit sexshower.

Richard Aschberg är journalisten som ligger bakom avslöjandet - och nu belönas han med Per Wendels Pris.

På måndagskvällen fick han gå upp på stora scenen på Nalen i Stockholm där han möttes av varma applåder.

"Började med ett tips"

Han berättade också vad som ledde honom till att börja rota i Kommunal.

– Det började som alltid med sådana här historier, att man får ett tips, som kanske inte alltid är helt uppenbart vad det handlar om. I det här fallet var det inte en källa som satt med informationen utan en andrahandskälla. Men efterhand så fortsatte det, berättar han.

Priset delades ut av Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg, som också läste upp juryns motivering:

"Det har gått 10 år sedan Pelle Wendel lämnade oss, mitt i steget mot nästa scoop. Och i hans anda går årets pris till en annan murvel som skolades i kriminaljournalistiken för att sedan regelbundet leverera löpsedlar om bredare samhällsjournalistik, journalistik som påminner oss andra om att en nyhet är något som någon försöker dölja. Resten är textreklam."

"Har avslöjat många affärer"

Ett viktigt kriterium för att hitta en vinnare är att denne under en längre tid ska ha levererat flera avslöjanden, helst inom olika genrer.

– Det gör att det skiljer sig från "Årets avslöjande" inom Stora Journalistpriset. Här handlar det om en längre gärning som vi vill lyfta fram, säger Otto Sjöberg.

Per Wendel var en av Expressens och Sveriges mest legendariska journalister. Han avslöjade bland annat den så kallade Ebbe Carlsson-affären 1988 som ledde till att dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon fick avgå.

Per Wendel avled i cancer 2005, och priset har delats ut årligen sedan dess.

Richard Aschberg, som har arbetat på Aftonbladet sedan 1986, har genom året avslöjat många så kallade affärer.

Hur mår du just nu efter att ha fått priset?

– Bra. Det här är jätteroligt, verkligen kul att få komma på Expressens kulturfest!

Prissumman för Per Wendels Pris är på 100 000 kronor.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag