Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Pengarna ska användas på bästa sätt, Daniel Sjölin”

Martin Vårdstedt, kulturchef SVT. Foto: JANNE DANIELSSON/SVT / SVT
Daniel Sjölin är redaktör och skribent på Expressens kultursida. Foto: OLLE SPORRONG
SVT-huset i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Martin Vårdstedt, SVT:s programchef för kultur och samhälle, svarar på Daniel Sjölins kritik av kanalens behandling av frilansmedarbetare.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | REPLIK. Daniel Sjölin använder sig av en synnerligen svepande debatteknik (Expressen 11/3). Han svingar mot allt och alla, men använder mig som syndabock. Han använder Lina Thomsgård som slagträ, med en andrahandsuppgift från ett enskilt möte som jag inte kan kommentera. Han använder sin egen historia lika svepande, kring förhållanden på Babel som jag inte varit inblandad i – jag jobbade inte ens på SVT kultur och samhälle då – och han låter mig stå till svars för SVT:s hela personalpolicy, som om just Kulturavdelningen skulle vara rovdriftens högborg.

Det är ett beklagligt tillvägagångssätt, som skymmer en viktig diskussion.

 

LÄS MER – Daniel Sjölin: SVT pressade mig att välja bort mina barn

SVT:s personalpolicy

Att situationen för frilansare är svår och otrygg inser jag till fullo, även av egen erfarenhet. Det är sant att man ofta inte vet mer än några månader i förväg, i bästa fall, om man får fortsätta, och i vilken roll i så fall.

Det är också sant att SVT, precis som de flesta andra medieföretag, inte tillsvidareanställer alla vi jobbar med. Allra minst programledare. Utanför nyheter och sport är det ett fåtal programledare som är tillsvidareanställda, eftersom vårt programutbud hela tiden utvecklas och förändras, och vi vill vara relevanta för publiken över tid.

Betyder detta att SVT, som Daniel Sjölin påstår, bedriver rovdrift på frilansare? Hur mycket Sjölin än vill att jag ska svara på den kritiken måste jag hänvisa till SVT:s övergripande personalpolicy och hur SVT självklart följer reglerna på arbetsmarknaden.

Frilansar får inte sparken

Mitt ansvar som programchef är att verka för att pengarna används på bästa sätt, för publikens bästa, men också med bästa möjliga villkor för våra medarbetare. Jag vill verka för en tydlighet och en långsiktighet gentemot frilansar i så stor utsträckning som det är möjligt, men måste också förhålla mig till de programuppdrag som finns, ibland bara för ett antal månader i taget.

Man kan ha olika åsikter om hur väl SVT samarbetar med sina frilansar. Verkligheten med säsongsuppdrag kan vara hård. Men ingen på SVT har fått ”sparken” på grund av en graviditet.

 

Av Martin Vårdstedt

Martin Vårdstedt är programchef, SVT kultur och samhälle

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!