Snusk och skoj i Grantas sexnummer.Snusk och skoj i Grantas sexnummer.

Snusk och skoj i Grantas sexnummer.

Kristofer Folkhammar.Kristofer Folkhammar.

Kristofer Folkhammar.

Jeanette Winterson.Jeanette Winterson.
Jeanette Winterson.
Linda Spåmans illustrationer är kanonbra.Linda Spåmans illustrationer är kanonbra.
Linda Spåmans illustrationer är kanonbra.

Penetrerande snusk och tidskriftsglädje

Publicerad

Nina Lekander lägger villigt upp sig invid Grantas heterogena och fiffiga sexnummer.

En kan bara hurra, och det mycket mer än sex gånger. Här medverkar 16 kvinnor och sex män som författare, översättare och illustratör (Linda Spåman!) – hur mycket sex kan det för sjutton bli? Då har jag ändå inte räknat redaktörer, redaktionsråd och omslagsmakare – men bugar, bockar, niger och går ner på dem alla.

Men det finns väl något att klanka ner på? Nja, jag får väl sätta en bock i kanten där en skribent inte skiljer på objekts- och subjektsform vid något lika undanskymt ställe som merparten av det högst varierande snusket (eller celibatet) äger rum. Dock:

Subjekt eller objekt är inte några för alltid fixerade former. De kan byta plats både inom grammatiken och självaste livet, eller den så kallade verkligheten. Och fiktivt eller verkligt, who cares? Vilket väl är hela grejen med sex, att det äger rum lika mycket i medvetandet som i könsdelarna. Få gränser är så flytt- och överträdbara som de erogena zonernas.

Satiriskt snusk, sexig sorg

Nåväl. Det som – just nu, i morgon kanske jag växlar till varför inte Kristofer Folkhammar – sitter hårdast fast i huvudet är Martina Montelius novell "Sexdöd på äldreboende". Storyn om de nitiskt kopuleringar gamlingarna Gurli och Roger är inte bara skitkul satir över möteskultur och institutions-Sverige, ej heller blott monteliusk ord- och vitskonst; den äger även den smärta som ger berättelsen styrka.

Och Jeanette Winterson, hon är förstås också suverän i "Allt jag vet om Gertrude Stein". Fiffigt korskopplar hon Steins förhållande med Alice B Toklas med dagens syn på sex och kärlek. En skolklass på museibesök kollar på Picasso. Nej, de fnissar över sina telefoner, lägger ut sig på Facebook: "De har sex hela tiden eftersom knulla är det nya frigida." Visst, men samtidigt kanske tvärtom?

 

Intrång som utväg

Om utrymmet tillät skulle jag alltså vilja prisa alla här närvarande svenskar och tacka för några nya utländska bekantskaper: den originella japanskan Syaka Murata och amerikanen Mark Doty för att nämna två. Den senare undrar om det "att penetrera en annan kropps gränser eller att själva penetreras" är "en bot mot vår extrema ensamhet, den fruktansvärda upplevelsen av ett enskilt jag i en enskild kroppshydda?"

Ack ja. Men jag lovar, enbart genom att penetrera denna bok gives hugsvalelse inom ett synnerligen gott och befriande heterogent sällskap.

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag