Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"PEN arbetar mot NSA"

Ola Larsmo.
Foto: Bonniers

Svenska PEN:s Ola Larsmo replikerar på Svante Weylers undran om fallet Trojanow.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Svante Weyler undrar i Expressen (2/10) vad PEN gör i fallet Trojanow, mannen som nekades inresetillstånd till USA efter att ha kritiserat den digitala övervakning som Snowden med flera avslöjat. Trojanow har ännu inte vänt sig till PEN, såvitt jag vet. Men jag anar att Weyler vill veta mer om PEN:s aktivitet när det gäller i den vidare frågan om NSA:s (och FRA:s) snokande i vår digitala korrespondens.

PEN International har på senare år varit mycket engagerade i frågan om den digitala yttrandefriheten. På kongressen i Reykjavík för två veckor sedan tog vi ett starkt uttalande till stöd för "whistleblowers" och varnade för de risker som den digitala övervakningen medför för yttrandefriheten.


I förlängningen finns en hotande självcensur som kan påminna om den i gamla östblocket - där man som bekant aktade sig för att diskutera känsliga saker på telefon. PEN America har gått så långt som till att försöka stämma NSA-chefen Keith Alexander inför domstol för brott mot konstitutionen och fallet ligger just nu hos HD.

Själv skrev jag om saken i DN (20/9) och slutade min artikel med orden: "Det är det kusliga problem vi lever med i dag, att hoten mot demokratin i dag inte sällan kommer inifrån de demokratiska staterna själva." Det gäller både USA och Sverige, som utmärkt sig i att övervaka sina egna medborgares digitala kommunikation.

Jag kommer att ha anledning att återvända till USA ganska snart. Så, Svante, vi får väl se om jag släpps in eller ej.


Ola Larsmo

kulturen@expressen.se


Ola Larsmo är ordförande i Svenska PEN.