Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

 Peak Mumin på Junibacken

QUEERT. Muminfamiljen får vara precis som den är.
Foto: Jonas Jörneberg
Badhuset.
Muminmamman på verandan.

Stefan Ingvarsson ser gamla bekanta på Junibacken med en omättlig aptit på Tove Janssons figurer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

De gråbruna mönstren av is som brer ut sig över Djurgården i Stockholm ingår i en bister och vindpinad verklighet som mumintrollen i sin stora vishet har sett till att undvika. Vintern kan vara så ofantligt ful och det vore så underbart att bara fylla magen med granbarr och sova sig igenom alltsammans. Det är därför som den illgula skylten som tillkännager de vita trollens återkomst till Junibacken ser så märkligt felplacerad ut, som en hägring från ett svunnet sommarlov.

Att få en barnbok representerad på Junibacken innebär en sorts kanonisering och Tove Janssons karaktärer har givetvis haft flera gästspel här tidigare, men nu satsas det på en hel Mumindal komplett med damm, grotta, karusell och fyrtorn och så det givna Muminhuset med sina rosenrabatter. Bakom det visas en föreställning.


Med risk att drabbas av diverse dagisburna farsoter trycker jag ihop mig med en snorig testpublik och får snart se Mumintrollet levitera mot en bakgrund av läskigt svajande hattifnattar. Det är härligt psykedeliskt med färglada projektioner och dockorna förs skickligt med japansk bunraku-teknik. Killen som för och talar för Muminmamman och Mymlan ser skäggig och snäll ut och Mumindalen får vara precis så där queer och flytande som den ska vara. Testpubliken gapar och ser mycket nöjd ut. Lilla My räddar som vanligt alla.

Under den korta paus som uppstod innan applåderna var det en pojke som utbrast "var det allt?" och man kan hoppas att föreställningen fyllde sitt syfte och att någon vuxen försåg honom med bilderboken "Hur gick det sen?" så att äventyret aldrig ska behöva ta slut.


Alltsammans ska ju locka in i böckerna, säger de ansvariga och jag hoppas verkligen att det är så. En stund senare förvandlas hela dalgången till ett mayhem och jag ser två små flickor dra ett stackars mumintroll i bakbenen över golvet medan ett par pojkar kastar sig över karusellen.

Den oundvikliga frågan på allas läppar är så klart hur mycket mumintroll samhället klarar av. Tove Jansson har nyligen fyllt 100, muminböckerna fyller 70, ett aldrig sinande antal burkar, brickor, handdukar, lakan, muggar, glas, väskor och anteckningsböcker med troll, hemuler och mårror sprids över världen och är man lite uppmärksam upptäcker man en snusmurik i stort sett överallt.

Författarens brorsdotter Sophia Jansson som basar över dalgångens alla väsen säger hellre ja än nej, för det är ju roligare att säga ja, som hon själv berättar. Någon instruktion om hur hon skulle förvalta den sagovärld som Tove Jansson efter ett tag kände sig mer och mer fast i och som Sophia sedan ärvde, fick hon egentligen aldrig. Och visst har inte alla licensieringar varit lika lyckade.


Själv har jag haft en lika omättlig aptit på dessa kringprodukter som japaner tycks ha. Hemma talas det om max ett mumintroll per kvadratmeter och det är inte utan att det ibland känns lite olustigt och urspårat. Det finns egentligen bara ett botemedel mot den känslan och det är att läsa om en av Tove Janssons böcker och möta alla härligt hotfulla katastrofer på nytt och glädjas åt en värld där minsta knytt får och har sin plats.

Kruxet är bara att det föder nytt sug, så står man där med en ny parkvaktshemul som kylskåpsmagnet. Förmodligen har vi nått peak Mumin nu, men inte för oss riktiga entusiaster. Jag är benägen att återigen trotsa ljudnivå och barnburna baciller där inne på Junibacken om det innebär att jag kan dra in någon ny minderårig i missbruket.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.