Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paulina Neuding blir chefredaktör för Kvartal

Paulina Neuding
Foto: Kvartal/Ernst Henry

Journalisten och juristen Paulina Neuding blir ny chefredaktör för tidskriften Kvartal. 

Hon tar över efter Peter Santesson.

– Kvartal är inget borgerligt projekt. Vi välkomnar skribenter som kan samtidens komplicerade frågor, säger Neuding.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

INTERVJU | MEDIER. I dagarna meddelades att Sveriges Radios profilerade medarbetare Jörgen Huitfeldt slutar – för att gå till Kvartal, en smal samhällstidskrift på nät och papper, som ganska få har hört talas om. Nu släpps nyheten att Paulina Neuding, tidigare chefredaktör på nu nedlagda Neo, och bland annat kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida, blir heltidsarvoderad chefredaktör. 

Flera borgerliga profiler är nu knutna till Kvartal, som Thomas Gür som är styrelseordförande i insamlingsstiftelsen Kvartal som ger ut tidskriften, och nu även du. Är Kvartal en borgerlig tidskrift?

– Nej, Kvartal är inget borgerligt projekt, och tidskriften har ingen värdegrund eller ideologisk riktning annan än att vuxna människor kan och bör diskutera svåra frågor utan försök till uppfostran. Det har Kvartal hittills gjort genom långa essäer som präglas av expertkunskap, analys och förankring i forskning.

– På Twitter har det till exempel kommit frågor om vad Jörgen Huitfeldt har för politiska åsikter privat. Det är jag inte intresserad av. Det räcker för mig att veta var han står journalistiskt. Han har utmärkt sig på Sveriges Radio med sin vilja att gå på djupet också i svåra ämnen, vara påläst och utkräva ansvar från politiker och makthavare. Det är hans journalistiska ställningstaganden som gör att vi är så glada att ha Jörgen hos oss. 

Men finns det inte en stor risk för att ni ändå kommer att uppfattas så med tanke på din bakgrund? Flera av skribenterna som hittills har medverkat är också kända liberala eller borgerliga röster.

– Om man går igenom de skribenter som skrivit för oss, ser man att de flesta är experter och forskare som du inte kan placera på en sådan skala. Sedan finns det samhällsdebattörer både till höger och vänster, men det är som det ska.

– Vi välkomnar skribenter som kan samtidens komplicerade frågor, och som vill belysa dem på ett faktabaserat och prövande sätt. Sedan räknar vi med att Kvartals material håller sådan kvalitet att det står för sig självt.

Sverige står inför en rad svåra problem i dag, samtidigt som konfliktnivån i samhällsdebatten är mycket hög

På sajten talas om tidskriften ska arbeta med välunderbyggda artiklar för att "återupprätta civilitet, rättsstat och fungerande normer". Vad menas egentligen med detta?

– Sverige står inför en rad svåra problem i dag, samtidigt som konfliktnivån i samhällsdebatten är mycket hög. Det gäller bland annat kunskapsfallet i skolan, polisens svårigheter att hävda rättsstaten mot kriminella sammanslutningar, och de mer djupgående missförhållanden inom förvaltningen som Transportsstyrelsens hantering av känslig data är ett exempel på. 

– Sådana frågor är värda logisk analys och idéer om möjliga lösningar, inte vare sig okunskap eller svartmålning. Och jag är övertygad om att en välfungerande, sanningssökande debatt är en förutsättning för att komma tillrätta med komplicerade problem. 

Inte alltför få tidskriftsprojekt har en tendens att bli kortsiktiga, som den borgerliga och tidigare liberala tidskriften Neo som du var chefredaktör för.  Vad tror du om Kvartals utsikter att bli en mer etablerad röst i Sverige?

– Neo fanns i tio år, det tycker jag inte är kort tid i den här branschen. 

– Vi märker av en stor efterfrågan på journalistik som går på djupet, utan pekpinnar. Nu kommer vi att pröva nya vägar publicistiskt, och producera mer material i olika former som vi hoppas ska nå fler. Vi kommer att lägga till bild och ljud, och där är förstås Jörgen Huitfeldt en fantastisk tillgång, givet hans långa bakgrund på Sveriges Radio. Vi har också ett stort nätverk av duktiga skribenter, journalister och akademiker omkring oss, så jag tror vi har alla förutsättningar att lyckas.

Hur kommer er finansiering att se ut?

– Kvartal ägs av en stiftelse som samlar in donationer, både från enskilda via sajten och från filantroper. Än så länge kan man donera via bankgiro på sajten, men vi ser precis nu över andra lösningar. 

Har ni någon eller några enskilda mecenater som finansierar till exempel rekryteringen av SR-stjärnan Jörgen Huitfeldt? Och vilka är det i så fall?

– Nej, det finns ingen möjlighet att donera öronmärkta medel till Kvartal. Som alla andra medier behöver Kvartal förhålla sig till frågan om finansiering och publicistiskt oberoende, och jag tycker att den lösning Kvartal har valt är väldigt bra. Tidskriften ägs av en stiftelse som också samlar in donationer, men som saknar inflytande över det publicistiska innehållet. Det är mitt ansvarsområde som tillträdande chefredaktör och ansvarig utgivare. 

Kan någon med gott samvete säga att vi har en samhällsdebatt i Sverige i dag som är mogen? 

Tycker du att det finns luckor i svensk nyhetsjournalistik och opinionsbildning i dag och är det dessa som du vill att Kvartal ska fylla?

– Utan tvekan. Och det handlar inte nödvändigtvis om vilka ämnen man tar upp, utan på vilket sätt man gör det. Ta krisen på den svenska bostadsmarknaden. Det är ett oerhört omdiskuterat ämne, men där andra medier sällan lyckats leverera en analys av alla avvägningar och målkonflikter som ryms i den här frågan, eller staka ut vägar framåt. 

– Där har Kvartal publicerat två långa essäer av Jan Jörnmark som är den erkänt största ekonomisk-historiska auktoriteten på området. 

Jörgen Huitfeldt.
Foto: LINDA FORSELL

Kvartal sägs vilja främja "vuxen" samhällsdebatt. Vilka är det som ni anser är barnsliga?

– Kan någon med gott samvete säga att vi har en samhällsdebatt i Sverige i dag som är mogen? 

– Snarare ser jag att vi har en rad stora problem i Sverige, i behov av belysning på ett seriöst och prövande sätt. Det är det som är vår uppgift. Sedan är det en fråga om vilket utrymme man är beredd att ge svåra frågor. En text i Kvartal är på upptill 25 000 tecken, i regel med fotnoter. Då har man en möjlighet att verkligen gå på djupet, och det ska vi nu fortsätta med i ny form. För det är just att gå på djupet som är Kvartals roll i samhällsdebatten.