Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Papporna borde bli som Östermalmskärringen

Daniel Sjölin och Eric Schüldt.Foto: OLLE SPORRONG

I Veckans avsnitt av ”Två män i en podd” ges viktiga råd till en blivande förälder.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MANLIGHET. I veckans avsnitt av samtalspodden ”Två män i en podd” ska Eric Schüldt snart bli pappa för första gången. Daniel Sjölin ger utifrån sin livserfarenhet några råd på vägen.

– Drick inte för mycket sprit. Du kan tappa barnet, eller råka somna på det, säger Sjölin och menar att rådet kanske låter befängt, men att det är giltigt för en alltför stor del av befolkningen. 

– När jag torkade kräks häromdagen då en godväns barn hade spytt i min bil, kände jag mig glad. Det här vill jag göra, säger Eric.

– Låter som att du är redo, svarar Daniel, som har byggt en filosofi kring att det är bättre att lägga kraft på att försöka vara en okej förälder och inte en dålig, än att läsa böcker som ska göra dig till en toppenförälder.

– Det finns alltför många dåliga föräldrar, säger Sjölin. Barnsliga och omogna i ton och tilltal. Jag själv var nog litet så i början. Jag var för ung. 

– Jag föreställer mig att det litegrann är som att ta hand om en hund, säger Eric. De härmar en. Skäller man på dem skäller de tillbaka. 

Samtalet spårar sedan in på ett bestämt bilmärke, pojklekar och flicklekar, män i hatt och begreppet ”Östermalmkärring”.

– Där har du ett ideal, säger Daniel. Våga klaga. På barnomsorg, skolor och sjukvård. 

– Det kan nog också vara bra att gå till schamaner och kolla upp sitt horoskop, menar Eric, så att man upptäcker vilka dåliga sidor man har och kan undvika att föra dem vidare.

 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=73236&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.