Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pajkastning

Fredrik Segerfeldt och Nikola Matisic svarar varandra i mecenatdebatten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK
Tenoren Nikola Matisic kallar mig för en "pajförsäljare" (Expressen 14/1). Detta för att jag tycker att Åsa Linderborgs kletande av Anders Behring Breivik på KD-ledaren Göran Hägglund är smaklös. När AFA-medlemmar, uppenbart stimulerade av den ideologiska kontext som Aftonbladets kulturchef varit med och skapat, allvarligt misshandlar medlemmar ur Liberala partiet blir associationen än mer pikant.
Matisic ger vidare uttryck för kulturelitens världsfrånvända narcissism när han, utan att rodna, menar att Sveriges demokrati är hotad eftersom operasångare får bättre utbildning i Danmark. Det är så att man riktigt hör hur stöveltrampen ekar i takt med tonerna som klingar finare väster än öster om sundet.
Matisic efterlyser fler kulturmecenater. Jag håller med om att Sverige behöver många fler rika människor. Och det vore bra om de sponsrade kultur. Inte minst skulle operasångare då kunna undvika att leva på tvångsinsamlade pengar från den majoritet svenskar som valt att konsumera annan underhållning än Matisics.
Fredrik Segerfeldt
Fredrik Segerfeldt är debattör.

SVAR
Det är bittert att få sin jeremiad så raskt besannad. Fredrik Segerfeldt misslyckas att förstå allegorin om operakonstens tillstånd som en modell för det svenska samhällsklimatet.
Jag skrev att en fristående och bildad agent ofta agerar mycket snabbare och mer effektivt inriktat än gamla institutioner baserade på industriell modell, och att konsten oftast saknar falangtillhörighet, politiska opponenter kan mötas inom konsten i sin vördnad för individen, demokratin och dess bräcklighet.
Men så här fungerar kulturhatarna; de kidnappar kulturen för att framföra sina helt disparata politiska fantasier. Illusionen av stöveltramp i Fredriks huvud kommer från torkande pajdeg.
Nikola Matisic
Nikola Matisic är tenor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!