Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”På ytan ska alla vara kompisar”

Daniel Sjölin och Eric Schüldt.Foto: OLLE SPORRONG

Det nya avsnittet av ”Två män i en podd” handlar om hierarkier.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PODD. Veckans avsnitt av ”Två män i en podd” inleds med en bekännelse. Eric Schüldt tycker att han tagit för stor plats i podden. Avbrutit, inte lyssnat, varit forcerad. Det mynnar ut i en diskussion om konkurrens, om att ha en undertryckt vinnarskalle – och frågan om en återgång till titelsamhället skulle underlätta integration. 

– Det här med underliggande hierarkier, att på ytan ska alla vara kompisar. Det är oerhört svårt att integreras i ett sånt samhälle. Det är en massa osynliga koder. Effekten blir en form av strukturell xenofobi, menar Daniel Sjölin.  

– Man upplever att svenskarna sluter sig inom sin egen grupp och inte släpper in en på grund av att allt ska vara under ytan. Det är fult spel.

https://embed.radioplay.io?id=73816&country_iso=se

Eric Schüldt har ett exempel från sin egen tid som praktikant på Sveriges Radio, där han till en början kände svårigheter med sin egen rang. Inte att den var låg, utan för att den var outtalad.

– Det här är en typ av hård hierarki som man skulle kunna uttala från första dagen. Då skulle det bli mycket lättare för alla, säger han. 

Hör hela diskussionen i senaste avsnittet som heter ”Borde vi återgå till titelsamhället?”

TVÅ MÄN I EN PODD

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.