P O Enquist: "Tror jag har något att säga"

FÖRFATTARIKON. P O Enquist är tredje gästen i "60 minuter".
Foto: Theo Elias Lundgren

Eric Schüldt möter P O Enquist i tredje poddavsnittet av "60 minuter".


Lyssna på programmet i mp3-spelaren eller via Itunes. Och här kan du prenumerera. Här lyssnar du på avsnittet i ett nytt fönster.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

P O Enquist är en av Sveriges främsta, mest lästa och översatta författare. Eric Schüldt tillhör hans beundrare och i veckans avsnitt av "60 minuter" talar han med Enquist om teman som religion, erotik och ensamhet.

Samtalet börjar i Hjoggböle:

- Om man skulle bli författare, vilket jag råkade bli, var det ju inte så dumt att sitta i en grön stuga i skogsbrynet med snö till halsen och tänka på problemen med frireligiösa väckelserörelser, synd och skuld och allt detta. Det var en uppväxtmiljö som många tror är förfärlig och ödslig. Men man vänjer sig, man tänker på sina saker, man sköter sig själv, man lär sig ensamhetens fascination.

- Om man nu skulle bli författare, vilket jag blev, var det inte så dumt utan i själva verket ganska fint, säger P O Enquist till programledaren.

Eric Schüldt frågar Enquist vad det var som jagade honom på 1980-talet.


- Jag trodde och tror att jag har någonting att säga. Och jag sa det inte. Jag hade möjligheten att skriva något som var viktigt, och jag skrev det inte. Jag satt där och tittade in i väggen, och väggen sa mig ingenting. Det fanns ett sätt att komma undan denna mara, och det var att ta en elefantöl, och sedan två till, och sedan ett glas vin och sedan ett glas whisky och sedan var det borta. Det var mardrömslikt att jag satt där och söp allt värre. Jag var ju annars en privilegierad människa. Lyckligt gift, hade tjänat tillräckligt med pengar för att klara mig i resten av mitt liv, allt var perfekt. Det bara en sak: jag gjorde inte det jag kunde göra.


Eric Schüldt ställer också flera frågor som kretsar kring Enquists beskrivningar av kärlek och sexualitet, och det svåra att skriva om detta.

- Erotiken har ett ögonblick av absolut stumhet som är mycket bra, och som kanske är mötet mellan två analfabeter som bara känner. Men den erotiska kontakten mellan två människor är nästan alldeles hopplös att använda ord till, säger författaren.

Det leder också in samtalet på den religiösa upplevelsen.

- Den religiösa erfarenheten bottnar i en sensuell, erotisk erfarenhet och den är svår att beskriva. Men människor som upplevt den vet vad det är, säger P O Enquist.


Johan Bengtsson är poddredaktör på Expressen.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar och poddar.

Ny podcast "60 minuter"

"60 minuter" är Expressen Kulturs nya podcast med radioprofilen Eric Schüldt. Det är en exklusiv intervjuserie i tio delar med Sveriges största kulturpersonligheter.

Lyssna på "60 minuter" på Expressen.se/kultur eller via Itunes. Tidigare gäster: Gösta Ekman och Kristina Lugn.

Programmets hashtag är #60minuter. Du kan också mejla Eric Schüldt på 60minuter@expressen.se.