Özz Nûjen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Özz Nûjen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Özz Nûjen: Erkänn folkmordet, Turkiet!

Publicerad

Hundra år har gått sedan folkmordet på armenierna och andra kristna inleddes.

Özz Nûjen kräver att Turkiet måste ta ansvar för sin historia.

"Förintelsen har inte ägt rum!"

Tänk om Tysklands Angela Merkel går ut i en presskonferens och med emfas och eftertryck hävdar att Förintelsen aldrig ägt rum och att den som hävdar att så har skett är Tysklands fiende och vill inte Tysklands väl.

Turkiets Recep Tayyip Erdogan gick ut nyligen och sa så om Folkmordet 1915. Att den och de som hävdar att folkmordet har skett är Turkiets fiender och vill inte Turkiet väl.

Turkiet vill inte kännas vid att 1,5 miljoner kristna dödades 1915.

Trots att oberoende forskare och historiker samt ögonvittnen själva sett, ansett och insett att det hänt och att det var och är ett folkmord.

VÄGRAR. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill inte kännas vid folkmordet där 1,5 miljoner kristna dödades 1915.Foto: Raphael Huenerfauth

1,5 miljoner armenier, syrianer/assyrier/kaldéer, pontiska och anatoliska greker samt tiotusentals yezidikurder blev bara för att "de hade fel religion", brutalt dödade, deras kroppar skändade och deras barn blev krigsbyten, leksaker, slavar och saker hände med dem som barn aldrig borde eller ska kunna vara med om.

 

LÄS MER: Özz Nûjen: Det är synd om Jimmie Åkesson

 

Som vi vet så erkände Tyskland sin skuld i Förintelsen och har försonats med sin historia och med offren och deras efterlevande. Turkiet då? Nej, de vägrar och fortsätter att vägra både sin skuld i Folkmordet 1915 och till och med förneka att det ens har hänt!

Och så är det. Den som vägrar. Är rädd för det som hägrar.

Turkiet är trots sin storlek, sin enorma armé och sin självgodhet bara en rädd och feg liten stat som med en dåres envishet skriker "Förrädare!" och "Fiende!" till varenda en som påtalar det alla andra redan vet och har insett.

Så varför skriker Turkiet och beter sig som ett försmått litet barn?

 

Jo, Turkiet är en rädd nation. Helt enkelt rädd för att växa upp, rädd för att bli en demokrati och rädd för sitt eget folks frihet och för deras åsikters storlek och därför fortsätter landet Turkiet att förråda sin egen befolkning och vara sitt eget lands största fiende.

För både rädda och fega människor och länder är farliga för sin omgivning, och allra farligast är de för sig själva.

Men.

Och.

 

Till slut hinner sanningen ändå ifatt dem, hårt och brutalt, som verkligheten är och som den brukar göra sig påmind.

Folkmordet 1915, utfört av det osmanska Turkiet, med turkiska soldater och en del kurdiska klaner var och är ett folkmord.

Så till landet Turkiet och makten i Turkiet har hela världen bara en sak att säga.

"Erkänn, försonas och gå vidare. Sluta bete dig som en liten snorunge och väx upp."

 

Özz Nûjen

kulturen@expressen.se

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag