Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Özz Nûjen: Erkänn folkmordet, Turkiet!

Özz Nûjen.Foto: Anna-Karin Nilsson

Hundra år har gått sedan folkmordet på armenierna och andra kristna inleddes.

Özz Nûjen kräver att Turkiet måste ta ansvar för sin historia.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"Förintelsen har inte ägt rum!"

Tänk om Tysklands Angela Merkel går ut i en presskonferens och med emfas och eftertryck hävdar att Förintelsen aldrig ägt rum och att den som hävdar att så har skett är Tysklands fiende och vill inte Tysklands väl.

Turkiets Recep Tayyip Erdogan gick ut nyligen och sa så om Folkmordet 1915. Att den och de som hävdar att folkmordet har skett är Turkiets fiender och vill inte Turkiet väl.

Turkiet vill inte kännas vid att 1,5 miljoner kristna dödades 1915.

Trots att oberoende forskare och historiker samt ögonvittnen själva sett, ansett och insett att det hänt och att det var och är ett folkmord.

VÄGRAR. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill inte kännas vid folkmordet där 1,5 miljoner kristna dödades 1915.Foto: Raphael Huenerfauth

1,5 miljoner armenier, syrianer/assyrier/kaldéer, pontiska och anatoliska greker samt tiotusentals yezidikurder blev bara för att "de hade fel religion", brutalt dödade, deras kroppar skändade och deras barn blev krigsbyten, leksaker, slavar och saker hände med dem som barn aldrig borde eller ska kunna vara med om.

 

LÄS MER: Özz Nûjen: Det är synd om Jimmie Åkesson

 

Som vi vet så erkände Tyskland sin skuld i Förintelsen och har försonats med sin historia och med offren och deras efterlevande. Turkiet då? Nej, de vägrar och fortsätter att vägra både sin skuld i Folkmordet 1915 och till och med förneka att det ens har hänt!

Och så är det. Den som vägrar. Är rädd för det som hägrar.

Turkiet är trots sin storlek, sin enorma armé och sin självgodhet bara en rädd och feg liten stat som med en dåres envishet skriker "Förrädare!" och "Fiende!" till varenda en som påtalar det alla andra redan vet och har insett.

Så varför skriker Turkiet och beter sig som ett försmått litet barn?

 

Jo, Turkiet är en rädd nation. Helt enkelt rädd för att växa upp, rädd för att bli en demokrati och rädd för sitt eget folks frihet och för deras åsikters storlek och därför fortsätter landet Turkiet att förråda sin egen befolkning och vara sitt eget lands största fiende.

För både rädda och fega människor och länder är farliga för sin omgivning, och allra farligast är de för sig själva.

Men.

Och.

 

Till slut hinner sanningen ändå ifatt dem, hårt och brutalt, som verkligheten är och som den brukar göra sig påmind.

Folkmordet 1915, utfört av det osmanska Turkiet, med turkiska soldater och en del kurdiska klaner var och är ett folkmord.

Så till landet Turkiet och makten i Turkiet har hela världen bara en sak att säga.

"Erkänn, försonas och gå vidare. Sluta bete dig som en liten snorunge och väx upp."

 

Özz Nûjen

kulturen@expressen.se

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.