Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och komikern Özz Nûjen. Foto: SVT/Anna-Karin Nilsson
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och komikern Özz Nûjen. Foto: SVT/Anna-Karin Nilsson

Özz Nûjen: Det är synd om Jimmie Åkesson

Publicerad

I kväll gör Sverigedemokraternas partiledare comeback i mysprogrammet "Skavlan" efter sin sjukskrivning.
Özz Nûjen tror inte att alla har förstått hur synd det är om Jimmie Åkesson.

Hysch!

Tyst.

Ingen får säga något om hans sjuklön, för då sparkar en på den som ligger och den som ligger där, är inte vem som helst.

Det vet vi nu.

Det vet alla som har lite hjärta.

Det listar alla ut, som har en hjärna.

Att en inte ger sig på ledaren för Sveriges tredje största parti.

Ingen får heller säga något om hans spelberoende för då sparkar en på den som redan ligger och den som ligger där är ju den förtroendevalde och honom är det ju synd om.

Hallå? Tror du han är Mona Sahlin eller?

Eller Margot Wallström va? Som tål att lynchas i medierna år efter år för ett kreditkortsmisstag eller för att ha stått upp för mänskliga rättigheter?

Och ingen får uppmärksamma eller påpeka att han ser ovårdad ut med sitt orakade ansikte, för han är ju ingen kvinna och därför påpekar ingen hans yttre och bedömer honom efter det.

Nej detta är Jimmie Åkesson - the untouchable! Den folkvalde och utvalde!

 

Ingen får säga något till SVT heller, att de på SVT har "glömt" att ha med någon på plats som kanske kan säga emot? Eller ha någon där som kanske tillhör bara en av alla de grupper som SD attackerar dagligen..?

Nej, herregud, Jimmie är ju sjuk och det räcker med en mysig tête-à-tête där ingen, och särskilt inte Jimmie, ska behöva känna sig trängd… För det är ju synd om honom och då kan ingen bara dra fram "Men hallå, vad hände med opartiskhet-kortet då?"

Och för SVT och särskilt "Skavlan" är det ju bra tv och det ord som sveper som en vårvind över hela SVT och som alla jobbar för och efter nu i dagarna är ordet "klickvänligt".

Producenterna och SVT-folket verkligen känner hur vitt och brett de nu har tänkt och dunkar varandra i ryggen i korridorerna och ger varandra blicken "Vi vet att vi gjort något bra, de andra förstår bara inte…" Vi som ser normaliseringen blir ombedda att visa god min och sitta tyst när Åkesson breder ut sig och talar ur sitt nyanlagda skägg i kväll.

 

Det är synd om Åkesson. Han behöver prata ut och framför allt lyssnas på, okritiskt och utan avbrott. För det han säger är lika viktigt och avgörande som på 1930-talet. Herr Åkesson har återvänt och återkomsten ska sändas mysigt och konfliktfritt på bästa SVT-tid. För en får inte sparka på den som ligger om den som ligger där är Åkesson.

Men om den som ligger inte är Jimmie Åkesson utan bara är en vanlig Åkesson eller bara en svensk arbetare som är sjukskriven?

Eller är en medborgare som bara säger emot och ifrågasätter SD:s politik eller Gud förbjude kanske är rom eller en del av det mångkulturella samhället?

Ja då ska det sparkas.

Sparkas.

Sparkas och sparkas.

Hårt.

Länge.

Tills de blir tysta.

I verkligheten och på nätet...

Sparkas på tills de blir rädda.

Sparkas på tills de gömmer sig, sparkas på tills de inte är, där och helst inte här...

 

Men nu gick vi från ämnet lite grann.

För det viktigaste är att det är synd om Jimmie.

Det är och kommer att vara synd om Åkesson, ett bra tag framöver...

Ett perfekt läge, ett gynnsamt läge.

Jag tror inte du har förstått hur synd det är om Jimmie.

Så jag säger det igen. Lyssna noga nu.

Så här synd är det om Jimmie Åkesson.

Stackaren har bara fått 71 500 kronor varje månad under sin sjukdomsperiod.

Stackaren ansökte om ytterligare 21 000 kronor i månaden från försäkringskassan för så synd är det om honom att han inte tyckte att han klarade sig på 71 500 kronor i månaden och tänkte att 92 500 kronor i månaden är smärtgränsen för vad han som förtroendevald ledare för Sveriges tredje största parti ska ha när han är sjuk.

 

92 500 kronor i månaden.

92 500 kronor i månaden för mannen av folket.

92 500 kronor i månaden för Jimmie-mannen vald av "Sverigevänner".

92 500 kronor i månaden till den som jagat sjukskrivna, hånat tiggare, misstänkliggjort romer och varnat för det mångkulturella samhället.

Skönt att allas vår Jimmie är tillbaka!

Men kom ihåg att han är skör och ve den som säger något ont till eller om honom i kväll.

Stackars, stackars Åkesson. Skör, fragil och snart utfattig på sin "sjuklön".

Välkommen tillbaka herr Åkesson!

*STYRKEKRAM*

 

Özz Nûjen

kulturen@expressen.se

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag