Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överintendenten gullar med Kinas ambassadör

Ann Folllin är överintendent för myndigheten Statens museer för världskultur.
Foto: Bent Odberger, Wikimedia commons
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: ERIK RÖNNQVIST
Magnus Fiskesjö.
Foto: Pressbild

Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin har bjudit in Kinas ambassadör för att fira nyår på Östasiatiska museet i morgon lördag.

Magnus Fiskesjö undrar varför hon gullar med en regim som har blodiga händer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | KINA. Kinas ambassadör i Stockholm är ökänd för sina utfall mot de svenskar som törs kritisera att den kinesiska regimen kidnappat en svensk medborgare, Gui Minhai, och att de tre och ett halvt år senare fortfarande håller honom fängslad. Han försöker "korrigera" svensk press, när den säger som det är, och han försvarar ivrigt de motbjudande och rättsvidriga tv-bekännelserna, som Kina producerar med tortyr och hot (vår medborgare har paraderats tre gånger). Och ambassadören hotar till och med Sverige, om vi vågar fortsätta kritisera Kina — som i SR:s "Konflikt" nyligen.

Har Ann Follin tänkt att ta upp Gui Minhais fångenskap med ambassadören? 

Faksimil av programmet.

Samtidigt fortsätter i skrivande stund Kinas massarresteringar av författare, artister och musiker, akademiker och andra som kastas i strafflägren i Xinjiang. Den internationellt kända kvinnliga uighuriska artisten Seneber Tursun har försvunnit från operaprogrammet i Rennes i Frankrike nu i februari — för hon sitter i fångläger. Rahile Dawut, den dynamiska kvinnliga folklivsforskaren, greps på flygplatsen när hon skulle till en konferens i Peking. Rektorn för Xinjiangs universitet, den berömde miljö- och klimatforskaren Tashpolat Tiyip, har dömts till döden. 

Framstående kulturpersonligheter

Den älskade popstjärnan Ablajan genomgår just nu hjärntvätt i lägren: Hans "brott" är helt enkelt, liksom med de hundratals andra framstående kulturpersonligheter som arresterats, att han är en vitt omtyckt representant för det uighuriska folket. Många hundratusentals andra oskyldiga "vanliga" människor har också fallit offer för den kinesiska statens exempellösa, utomrättsliga terrorkampanj. Deras barn tvångsadopteras till kinesiska barnhem, uppenbarligen som en del av den slutgiltiga lösningen för att utrota deras kultur; där tvingas de nu "fira nyår" på kinesiskt manér. 

Ska Ann Follin ta upp folkmordet i Xinjiang i sitt tal där hon står på podiet tillsammans med ambassadören? 

Vad har hänt med Världskulturmuseernas officiella uppdrag att stå upp för demokratin och yttrandefriheten? Hur går det ihop med att gulla med en regim som har blodiga händer, och som gång på gång förödmjukar Sverige?

Antingen har Ann Follin ett fruktansvärt dåligt omdöme, eller också låtsas hon vara okunnig om de grymma övergrepp som just nu pågår i Kina. Det drar skam över Östasiatiska museet, och världskulturmuseerna. Av Magnus Fiskesjö
Magnus Fiskesjö är före detta kulturattaché vid Sveriges ambassad i Peking och före detta chef för Östasiatiska museet i Stockholm. Han undervisar i dag vid Cornell University, USA.

ANN FOLLIN

Ann Folllin är överintendent (kallas för generaldirektör i övriga myndighets-Sverige) för myndigheten Statens museer för världskultur där Östasiatiska ingår som ett av fyra museer.

LÄS MER – Nyskriven dikt av fängslade Gui Minhai: Jag väntar på ljudet av göteborgska i mina öron 


I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Programmet gästas av Per Wirtén och Linda Nordlund som debatterar Europas framtid och eliternas arrogans. Avsnittet finns också som podcast.