Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Österns Hollywood är nu ett minne blott

Kiwi Chows film ”Revolution of our times” premiärvisas vid filmfestivalen i Cannes i somras.
Foto: Kiwi Chow / Cannes Film Festival
Jojje Olsson.

Hongkongs filmindustri har länge varit essensen av stadens kulturella identitet. 

Jojje Olsson ser hur den nu ska regleras med ”nationell säkerhet” som riktmärke.

KULTURDEBATT. Regissören Kiwi Chow var rätt ute när han i somras lät sin film ”Revolution of our times” premiärvisas vid filmfestivalen i Cannes. Trots att dokumentären skildrar Hongkongs viktigaste politiska händelse i modern tid, så kommer den aldrig att kunna visas i staden.

Filmens tema är den proteströrelse som formades 2019 och året därpå krossades genom den svepande nationella säkerhetslagen, som implementerades i staden via dekret från Peking.

Efter att denna lag sedan förra sommaren använts för att rätta in aktivister och oppositionspolitiker i ledet, står nu stadens ikoniska filmindustri näst på tur.

Tidigare i höst började Hongkongs parlament debattera ändringar i stadens mekanismer för filmcensur. Produktioner som strider mot så kallade nationella säkerhetsintressen nu förbjudas.

Förbudet gäller inte bara nyproduktioner. Alla filmer, ”tidigare, nya och framtida”, måste godkännas innan de kan visas allmänt, lät minister Edward Yau veta när lagförslaget först presenterades.

Den som visar en förbjuden film riskerar nu tre års fängelse och över en miljon kronor i böter.

Straffsatsen höjs dessutom; den som visar en förbjuden film riskerar nu tre års fängelse och över en miljon kronor i böter.

När staden överlämnades från Storbritannien till Kina 1997 existerade inga lagar om politisk filmcensur. Friheten var en förutsättning för den dynamik vilken fick regissörer som Wong Kar-wai och John Woo att göra avtryck i hela världen, tillsammans med skådespelare som Chow Yun-fat och Jet Li.

Wong Kar-Wai ”Days of being wild” från 1990.
Foto: FILMBOLAG

Efter överlämningen infördes förbud mot pornografi och våld, samt mer oklara formuleringar som ”vulgärt” och ”oanständigt” innehåll. 

Men de nya lagarna kommer göra villkoren i vad som tidigare var österns Hollywood mer lika de som filmindustrin på det kinesiska fastlandet länge tvingats utstå. Reglerna gäller även utländska filmer och lokaler som visar icke godkända produktioner riskerar förlora sina tillstånd.

Det ligger heller inte hos någon kommitté att avgöra vilka filmer som utmanar den nationella säkerheten. Beslutet ligger i stället egenhändigt hos stadens andra högsta tjänsteman John Lee, en före detta polischef.

Det ligger heller inte hos någon kommitté att avgöra vilka filmer som utmanar den nationella säkerheten.

Som grädde på moset ska individer som misstänks bryta mot de nya censurlagarna även ställas till svars separat under den nya nationella säkerhetslagen, med risk för livstids fängelse.

Eftersom lagförslaget kommer från regeringen, och stadens parlament nu saknar opposition, så är den pågående ”debatten” i den lagstiftande församlingen snarast en formalitet.

Polisens inspektörer ska också få utökad makt att avbryta filmvisningar. Vid bedömningen att bevismaterial går förlorat, så tillåts de storma och undersöka lokaler utan särskilt tillstånd om husrannsakan.

Sporrade av det nya lagförslaget, så stormade polis en privat visning av en av Kiwi Chows filmer och bötfällde 47 personer för brott mot social distansering.

Denna gång sattes de inblandade dit för olovlig folksamling; nästa gång kan arresteringar ske med svepande anklagelser om nationell säkerhet som grund.

I en annan miljö hade Kiwi Chow blivit en av de som bar Hongkongs stolta filmtradition vidare. Nu har han i stället redan sålt rättigheterna för ”Revolution of our times” till utlandet, samt förstört det filmade materialet och alla kopior av filmen som fanns kvar i staden.


Jojje Olsson är journalist och författare, specialiserad på Kina. 



Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=96377&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.