Günter Grass. Foto: Bernd Kammerer
Günter Grass. Foto: Bernd Kammerer

Oskar och blecktrumman

Publicerad

Gunnar Bergdahl skriver ett inlägg i debatten om Grass.

Den lille Oskar i Günter Grass mäktiga roman Blecktrumman slår på sin trumma, höjer sitt skrik, massakrerar trumhinnor och splittrar glasrutor. Ingen minns vad han ville ha sagt. När den nu 84-årige Nobelpristagaren publicerar en dikt om Israels kärnvapen uppstår samma fenomen.

Sedan 1986 vet alla att Israel, med amerikanskt bistånd, har atombomber. Det var då kärnteknikern Mordechai Vanunu gick till media. En whistleblower, en människa med samvete. Han kidnappades i London av israelisk säkerhetstjänst, knalltransporterades till Israel som en krigsförbrytare och dömdes till 18 års fängelse. Först 2004 släpptes han med restriktioner att inte tala med media. Vanunus öde blev aldrig föremål för några större kampanjer i pressfrihetens namn.

 

De israeliska massförstörelsevapnen är således en realitet. Enligt SIPRI har Israel minst 80 atombomber. Några FN-ledda IAEA-inspektioner tänker Israel aldrig acceptera. Senast 2009 deklarerade man det. Det är just sådana man kräver att Iran omedelbart måste utsättas för. Annars hotar Israel att militärt angripa Irans eventuella embryo till de bomber man själv redan har.

Det var det Günter Grass dikt handlade om. Debatten om den handlar om annat. Mathan Ravid, från Svenska kommittén mot antisemitism (24/4), oroar sig inte över israeliska atombomber i hotande krig utan över Grass "antijudiska tankegods". Karin Olsson (10/4) och Svante Weyler (17/4) väljer båda att glömma vem det är som verkligen innehar oinspekterade atombomber i Mellanöstern.

 

Svenska Israelvänner har alltid bagatelliserat landets massförstörelsevapen. Det gjorde man 1986. Det gör man i dag. Israel är aldrig något hot mot freden. Man kan alltid räkna med uppbackning när man nonchalerar internationella lagar och FN-resolutioner. När bomberna föll över civilbefolkningen i Gaza försvarades detta av Israelvänner med ord som skulle kunna vara den syriske diktatorn Assads om Homs. Hemliga massförstörelsevapen, piratdåd på internationellt vatten, ockupationer, statsterroristiska mord... Israels inställning till FN, världssamfundet och den internationella domstolen i Haag saknar motstycke bland demokratier.

När Günter Grass påminner om att Israel och dess faktiskt existerande massförstörelsevapen är ett hot mot den bräckliga freden dränks det i en debatt om antisemitism.

Det är som med Oskar och hans blecktrumma.

 

Gunnar Bergdahl

kulturen@expressen.se

 

Gunnar Bergdahl är kulturchef på Helsingborgs Dagblad

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag