Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

OS-deltagare, stå upp för yttrandefriheten

Det har gått sex år sedan författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Kina.
Foto: ANGELA GUI / PRIVAT
Kina är värd för OS i februari 2022.
Foto: TINGSHU WANG / BILDBYRÅN
Kurdo Baksi är författare och journalist.
Foto: Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN

I februari nästa år står Kina värd för vinter-OS.

Kurdo Baksi önskar att alla i den svenska truppen bär tröjor med Gui Minhai i Peking.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Hej alla svenska OS-deltagare! Här får ni ett tips på hur ni kan slå ett slag för yttrandefriheten och kanske samtidigt också hjälpa den svenske förläggaren och poeten Gui Minhai som den 17 oktober har suttit fängslad i Kina i sex år.  

Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter utanför sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Han hade retat upp den kinesiska regimen genom att publicera regimkritiska böcker på sitt förlag Mighty Current. I fjol dömdes han till tio års fängelse för ett uppdiktat brott i en hemlig ”rättegång”. I dag klockan 12 anordnas en manifestation där bland andra Expressens biträdande chefredaktör och kulturchef Karin Olsson talar. 

T-shirten med texten ”I am Gui Minhai”.

Medan yttrandefrihetsvännen Gui Minhai sitter bakom galler ska Kina snart stå värd för OS i februari. Kina är det land som har världsrekord i antalet avrättningar, som har nedmonterat all tillstymmelse till demokrati i Hongkong, som ständigt hotar Taiwan med krig, som har satt miljontals uigurer i förfärliga läger och som har berövat flera miljoner tibetaner deras frihet i decennier. 

Det är helt enkelt alldeles för sent att stoppa att vinter-OS äger rum i Peking.

I den bästa av världar hade den despotiska stormakten Kina aldrig fått sola sig i glansen genom att värda för nästa års vinter-OS men det är helt enkelt alldeles för sent att stoppa att vinter-OS äger rum i Peking.

Dock kan man alltid markera för makthavarna i Peking att vi mycket väl känner till deras brott mot de mänskliga rättigheterna.

Tänk om alla i den svenska OS-truppen bär var sin t-shirt försedd med en bild av Gui Minhai!

Emma Green Tregaro målade sina naglar i regnbågens alla färger inför friidrotts-VM i Moskva 2014.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Vi är många som minns den svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro som inför friidrotts-VM i Moskva 2014 målade sina naglar i regnbågens alla färger med syftet att protestera mot de ryska anti-gaylagarna och svenska damlandslagets solidaritetsmanifestation med Black lives matter-rörelsen. 

Under sommar-OS i Tokyo i år bar de två kinesiska guldmedaljörerna Bao Shanju och Zhong Tianshi var sin nål föreställande Mao Zedong när de stod på prispallen. 

Detta bryter flagrant mot OS-stadgarna som förbjuder alla former av politiska yttringar på prispallen. Men jag tror samtidigt tyvärr inte att Internationella olympiska kommittén kommer att vare sig ta tillbaka OS-guldmedaljerna från cyklisterna Bao Shanju och Zhong Tianshi eller utöva en reprimand mot den kinesiska Olympiska kommittén som då är värd för vinter-OS om mindre än sex månader. 

Under sommar-OS i Tokyo i år bar de två kinesiska guldmedaljörerna Bao Shanju och Zhong Tianshi var sin nål föreställande Mao Zedong när de stod på prispallen.
Foto: DPPI/PHOTO KISHIMOTO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOC / DPPI/PHOTO KISHIMOTO/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Regimen i Peking vet alltid vad den gör. Den vill ge sin bild av saker och ting och gör allt för att tysta alla som inte håller med landets diktator Xi Jingping och Kinas kommunistparti.  

Men låt oss inte skrämmas av den kinesiska regimen! 

Låt oss stå upp för de mänskliga rättigheterna såväl här i Sverige som i Kina. 

Ett annat sätt är att svenska idrottare ger Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret”, som finns på såväl kinesiska som på svenska, i present till sina OS-värdar. 

Svenska Olympiska kommittén och alla svenska idrottare är välkomna att höra av sig till mig ifall de vill ha en t-shirt eller en diktsamling.

Glöm bara inte att ange storlek för t-shirten. 


Kurdo Baksi är författare och journalist.
”Plötsligt blir det mycket skitsnack om henne”

KULTURKRIGET. Dirigenter är föremål för så många föreställningar om det stora geniet att det verkar omöjligt för en kvinna att nå samma upphöjda position. 

Operasångerskan Anna Larsson och konserthuschefen Stefan Forsberg diskuterar den sista manliga bastionen.