Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orwell hade inte kunnat skriva en bättre plot

Gui Minhai har varit frihetsberövad i fem år.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Jesper Bengtsson.Foto: ÅSE BENGTSSON HELIN

Länge utgick de flesta ifrån att Kina steg för steg skulle öppna sig bara vi ökade handeln.

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, ser domen mot Gui Minhai i ett större perspektiv.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Tio år. Så lång blev domen mot Gui Minhai, den svensk-kinesiske förläggare som sedan drygt fyra år sitter fängslad i Kina. 

Liksom hela hans tid i fångenskap har processen mot honom varit helt sluten, och domen meddelades helt kortfattat i ett officiellt pressmeddelande. Han har aldrig fått den konsulära hjälp han enligt internationell rätt är berättigad till. Kina håller korten tätt intill bröstet.

Jag antar att domen är till för att tysta omvärlden. 

Men alla betydande människorättsorganisationer är engagerade i hans fall, och de kommer knappast tystna. Och i sina första kommentarer efter domen sade även utrikesminister Ann Linde att de officiella svenska kraven på att frige Gui Minhai kvarstår.

Uppgifterna från domstolen i Kina innehåller två mycket häpnadsväckande uppgifter. Den första är att Gui Minhai skulle ansökt om kinesiskt medborgarskap 2018. 

Det tolkar de flesta oberoende bedömare som en riggad uppgift. Kina erkänner inte dubbla medborgarskap och är Gui Minhai nu medborgare i Kina är hans fall formellt inte längre en internationell diplomatisk fråga. Han skulle inte längre ha rätt till konsulär hjälp från den svenska ambassaden. 

Inte för att han har fått sådan hjälp tidigare. Alla krav från den svenska regeringens sida har runnit av som vatten på en gås.

Den andra uppgiften är att han avstått från rätten att överklaga domen. Varför skulle han gjort det?

George Orwell hade inte kunnat skriva en bättre plot.

Gui Minhais fall är förstås av enorm betydelse för honom personligen och hans familj. Men ytterst handlar det också om en avgörande global fråga; hur ska världens demokratier hantera ett Kina som agerar mer proaktivt i omvärlden? Ett Kina som slår tillbaka stenhårt när de själva får kritik för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, samtidigt som det allt mer intensivt försöker kontrollera det politiska samtalet i andra länder. 

Kina har ökat sitt behov av kontroll.

Exemplen blir nämligen fler och fler. 

En dansk satirteckning med den kinesiska flaggan och coronaviruset leder till attacker från den kinesiska ambassaden i Köpenhamn. Universitet som lär ut fakta som skiljer sig från den officiella kinesiska linjen möts av kritik från kinesiska studenter som läser direkt ut propagandamaterialen. En yttrandefrihetspris i Sverige får Kinas ambassad att hota de ansvariga och säga att de inte längre kan ”känna sig säkra”. En förläggare döms till tio års fängelse.

Det kan låta som detaljer i det stora hela, men sammantaget visar dessa och otaliga liknande exempel att vi är på väg mot ett nytt läge i världspolitiken. 

Och den förändringen har västvärlden ännu inte något bra svar på.

Länge utgick de flesta ifrån att Kina steg för steg skulle öppna sig bara vi ökade handeln, skaffade fler kinesiska vänorter och reste på fler besök till de kinesiska miljonstäderna.

Istället har det blivit tvärtom.

Kina har ökat sitt behov av kontroll. Och det är ingen orimlig tolkning att detta är vad processen mot Gui Minhai handlar om. Att sätta ett exempel. Att visa vad som händer den som protesterar, till och med om du är svensk medborgare.

Det finns all anledning i världen att fortsätta arbetet för hans frihet.

 

Av Jesper Bengtsson

Ordförande, Svenska Pen