Klas Gustafson. Foto: Cato Lein
Klas Gustafson. Foto: Cato Lein

Ord och inga visor

Publicerad

Gunilla Brodrej läser sig till Cornelis Vreeswijks likhet med Nils Ferlin.

Det finns en enda bild där Cornelis Vreeswijk bär mörka solbrillor. Det är på omslaget till ep:n "Om jag vore arbetslös" från 1967. Först när Klas Gustafson återvänder till det rika källmaterialet för sin Cornelisbiografi för att skriva sin tjocka bibel "Lyssnarens guide till Cornelis" inser han det självklara. Cornelis har stajlat sig som Ferlin. Brillorna är samma sorts "goggles" som Ferlin bar och skaldade om.

Sedan följer en övertygande uppräkning av referenser och paralleller som bekräftar tesen: den svarta humorn, utanförskapet, avskyn mot all form av hyckleri. Religiöst som politiskt. Cornelis gäng som alltid valde Ferlins stamlokus.

Med lite magiskt tänkande ser man ett annat släktskap - på gamla dagar är de lika som bär: skägget, näsan, de mörka ögonen, det magerlagda ansiktet. Någon Ferlinskiva blev det aldrig, men inspirationen går inte att ta miste på. Korsläs till exempel dikten "Vilse" med den sönderälskade mörka samban "Somliga går med trasiga skor" och få syn på brödraskapet.

 

Gustafson har gjort ett hästjobb. Guiden är en guldgruva för amatörtrubadurer, professionella artister och vintage lovers i största allmänhet. Men även för opinionsbildare. Cornelis var Palme-erans bard, den vassa samtidskrönikören som förhöll sig med journalistisk skepsis till all form av maktutövning.

Guiden saknar inget. Ändå saknar den allt:

Musiken. Inga noter, ingen cd. Det hade naturligtvis blivit orimligt tjockt och dyrt. Boken är redan på 570 sidor. Så det här måste bli radio för att bli fullkomligt. Jag skulle själv gladeligen producera det som podcast här på Expressen, men det ironiska är att vi inte har råd att betala för musiken.

Därför ska jag personligen gå med boken till Sveriges Radio, dänga den på berörd chefs skrivbord och inte gå förrän kontraktet är upprättat med Gustafson för 216 avsnitt. Jag bjuder på titeln: "Kvartar med Cornelis".

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag