Ungrare protesterar i försvar för Central European University. Foto: ZOLTAN BALOGH / EPA / TTUngrare protesterar i försvar för Central European University. Foto: ZOLTAN BALOGH / EPA / TT
Ungrare protesterar i försvar för Central European University. Foto: ZOLTAN BALOGH / EPA / TT
Carl Henrik Fredriksson.Carl Henrik Fredriksson.
Carl Henrik Fredriksson.
Viktor Orbén i samtal med talmannen Laszlo Kover under debatten om de nya universitetsreglerna. Foto: TIBOR ILLYES / EPA / TTViktor Orbén i samtal med talmannen Laszlo Kover under debatten om de nya universitetsreglerna. Foto: TIBOR ILLYES / EPA / TT
Viktor Orbén i samtal med talmannen Laszlo Kover under debatten om de nya universitetsreglerna. Foto: TIBOR ILLYES / EPA / TT

Orbán slaktar den akademiska friheten

Publicerad

Viktor Orbán är i full färd med att stänga ett anrikt universitet som står för pluralism och yttrandefrihet.

Carl Henrik Fredriksson uppmanar EU att protestera mot Ungerns slakt av den akademiska friheten.

För en vecka sedan presenterade den ungerska regeringen ett lagförslag som uppenbart syftade till att förhindra det välrenommerade Central European University (CEU) att fortsätta sin verksamhet i Budapest. Det handlade bland annat om att CEU, vars examina är giltiga både i USA och Ungern, måste ha ett utbildningsställe även i Amerika.

Efter att parlamentet i går i ilfart klubbade igenom denna ”Lex CEU” står det klart hur viktigt det är för regeringschefen Viktor Orbán att tygla sina politiska motståndare och hur grundligt han och hans parti Fidesz går till väga för att tukta eller helt rensa bort de platser för fritänkande som kan lägga hinder i vägen för deras dröm om en ”illiberal demokrati”.

Demokratin står på spel

Det som står på spel i Budapest är inte bara ett enskilt universitets öde, det handlar om den akademiska friheten och – i förlängningen – om demokratins framtid i halva Europa. Eller snarare hela.

CEU grundades 1991 av den ungerskfödde amerikanske finansmannen och filantropen George Soros och har sedan dess utbildat och bildat studenter från hela världen, inte minst från postkommunistiska länder i Öst- och Centraleuropa. För närvarande har universitetet vid Donaus östra strand knappt 1 500 studenter från 117 länder.

Man må ha invändningar mot hur Soros har tjänat ihop sina miljarder och vara kritisk till hans favoritfilosof Karl Popper, vars teori om ”det öppna samhället” vägleder de flesta av Soros aktiviteter. Men det kan inte råda något som helst tvivel om att CEU är en ideologiskt vidöppen institution – en institution som därför står för allt det som en auktoritär, nationalistisk ”illiberal demokrat” som Orbán ogillar: kosmopolitisk vidsyn, rättsstatlighet, pluralism, yttrandefrihet och öppen debattkultur.

 

LÄS ÄVEN: Sex frågor till Ungern om yttrandefrihet 

 

En moralisk och intellektuell ledstjärna

I den del av världen där CEU verkar – Centraleuropa – är den sortens demokratiska värden inte självklara och Soros’ universitet har blivit något av en moralisk och intellektuell ledstjärna, en kvalitetstämplad kompass i den omvälvande samhällsförändringsprocess som pågått sedan 1989.

Även Orbán gör anspråk på att vara en förebild för andra i regionen, med ett helt annat koncept. Än så länge är det för tidigt att säga vilken av dessa världsbilder som kommer att prägla framtiden mest. Det hänger bland annat på hur exemplet CEU hanteras.

Utbildningsväsendet i Ungern är i minst sagt dåligt skick. Mellan 2010 och 2013 sänktes utgifterna för högskolor och universitet med nästan en fjärdedel. Den nya lagen tycks onekligen vara specialformulerad för att få bort en potentiellt kritisk tankeplattform, men den är ändå bara en del i ett större sammanhang där de ungerska universitetens autonomi systematiskt undermineras.

 

LÄS ÄVEN: Ungerns ambassadör svarar Svante Weyler 

 

Glöm radikala genusprogram

Nyligen infördes en lag som innebär att alla ackrediteringar för nya "ämnen" eller "studieriktiningar" måste gå genom det ansvariga departementet. Oberoendet bibehålls formellt, men om någon till äventyrs hoppas på ett radikalt genusprogram på ett ungerskt universitet … Bonne chance!

CEU:s rektor Michael Ignatieff har liknat sitt universitet vid den kanariefågel som gruvarbetare brukade ha med sig nere i gångarna för att varna för giftiga gaser: när fågeln dog var det fara å färde. Den bilden är nog tyvärr en produkt av önsketänkande och skönmåleri. Vid det här laget har ett helt duvslag strukit med i Ungern, från de drakoniska medielagarna 2011 till de flyktingläger som de senaste veckorna upprättats vid gränsen till Serbien.

Att denna politik ger Orbán fiender är inget som stör honom. Tvärtom, auktoritär populism behöver inre och yttre fiendebilder för att fungera. Och där passar George Soros som hand i handske, både judisk och liberal.

Konspirationsfantasier om storfinans, judar och EU

I debatten före omröstningen i det ungerska parlamentet anklagade Zoltán Balog, minister i Fidesz-regeringen, Soros för att ha ”startat en internationell smutskastningskampanj” som avslöjat hur ”mäktigt hans nätverk är”. Också ungerska dissidenter och aktivister ingår i denna konspiration styrd av storfinansen, judarna och EU.

Men inte heller den internationella proteststorm som Balog syftar på verkar ha gjort något intryck. Hundratals amerikanska och europeiska forskare har kritiserat lagförslaget och solidariserat sig med CEU, inklusive 20 nobelpristagare. (I Sverige har det varit talande tyst, förutom ett kort meddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.)

 

LÄS ÄVEN: Jackie Jakubowski om det ökade judehatet i Ungern

 

Dags att säga ifrån, EU

Så nu när motståndarna sagt sitt är det hög tid för vännerna att agera. Men Orbáns konservativa fraktionskamrater i Europaparlamentet låtsas fortfarande som om det regnar. Det är möjligt att de – liksom politiker i andra läger – i hemlighet drar en lättnadens suck, ja, kanske till och med känner en viss tacksamhet över Orbáns bidrag till att stänga den så kallade Balkanrutten. Men det måste finnas gränser för vad ett Europa som vill kalla sig demokratiskt och rättsstatligt kan tillåta sig – inom sina skyddade gränser.

Hur länge kommer EU i allmänhet och medlemmarna i EPP i synnerhet, den partigrupp i EU-parlamentet som bland andra omfattar också de svenska moderaterna och kristdemokraterna, att stillatigande acceptera Ungerns angrepp på de värden på vilka det europeiska projektet vilar?

Den akademiska friheten är ingen partipolitisk fråga, påpekade Michael Ignatieff hoppfullt i en artikel i New York Times dagen före omröstningen i Budapest. Nej, och inte demokratin heller.

 

Carl Henrik Fredriksson

Carl Henrik Fredriksson är grundare av det europeiska kulturtidskriftsnätverket Eurozine, verksam i Wien.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag