Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orbán slaktar den akademiska friheten

Ungrare protesterar i försvar för Central European University.
Foto: ZOLTAN BALOGH / EPA / TT
Carl Henrik Fredriksson.
Viktor Orbén i samtal med talmannen Laszlo Kover under debatten om de nya universitetsreglerna.
Foto: TIBOR ILLYES / EPA / TT

Viktor Orbán är i full färd med att stänga ett anrikt universitet som står för pluralism och yttrandefrihet.

Carl Henrik Fredriksson uppmanar EU att protestera mot Ungerns slakt av den akademiska friheten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

För en vecka sedan presenterade den ungerska regeringen ett lagförslag som uppenbart syftade till att förhindra det välrenommerade Central European University (CEU) att fortsätta sin verksamhet i Budapest. Det handlade bland annat om att CEU, vars examina är giltiga både i USA och Ungern, måste ha ett utbildningsställe även i Amerika.

Efter att parlamentet i går i ilfart klubbade igenom denna ”Lex CEU” står det klart hur viktigt det är för regeringschefen Viktor Orbán att tygla sina politiska motståndare och hur grundligt han och hans parti Fidesz går till väga för att tukta eller helt rensa bort de platser för fritänkande som kan lägga hinder i vägen för deras dröm om en ”illiberal demokrati”.

Demokratin står på spel

Det som står på spel i Budapest är inte bara ett enskilt universitets öde, det handlar om den akademiska friheten och – i förlängningen – om demokratins framtid i halva Europa. Eller snarare hela.

CEU grundades 1991 av den ungerskfödde amerikanske finansmannen och filantropen George Soros och har sedan dess utbildat och bildat studenter från hela världen, inte minst från postkommunistiska länder i Öst- och Centraleuropa. För närvarande har universitetet vid Donaus östra strand knappt 1 500 studenter från 117 länder.

Man må ha invändningar mot hur Soros har tjänat ihop sina miljarder och vara kritisk till hans favoritfilosof Karl Popper, vars teori om ”det öppna samhället” vägleder de flesta av Soros aktiviteter. Men det kan inte råda något som helst tvivel om att CEU är en ideologiskt vidöppen institution – en institution som därför står för allt det som en auktoritär, nationalistisk ”illiberal demokrat” som Orbán ogillar: kosmopolitisk vidsyn, rättsstatlighet, pluralism, yttrandefrihet och öppen debattkultur.


LÄS ÄVEN: Sex frågor till Ungern om yttrandefrihet 


En moralisk och intellektuell ledstjärna

I den del av världen där CEU verkar – Centraleuropa – är den sortens demokratiska värden inte självklara och Soros’ universitet har blivit något av en moralisk och intellektuell ledstjärna, en kvalitetstämplad kompass i den omvälvande samhällsförändringsprocess som pågått sedan 1989.

Även Orbán gör anspråk på att vara en förebild för andra i regionen, med ett helt annat koncept. Än så länge är det för tidigt att säga vilken av dessa världsbilder som kommer att prägla framtiden mest. Det hänger bland annat på hur exemplet CEU hanteras.

Utbildningsväsendet i Ungern är i minst sagt dåligt skick. Mellan 2010 och 2013 sänktes utgifterna för högskolor och universitet med nästan en fjärdedel. Den nya lagen tycks onekligen vara specialformulerad för att få bort en potentiellt kritisk tankeplattform, men den är ändå bara en del i ett större sammanhang där de ungerska universitetens autonomi systematiskt undermineras.


LÄS ÄVEN: Ungerns ambassadör svarar Svante Weyler 


Glöm radikala genusprogram

Nyligen infördes en lag som innebär att alla ackrediteringar för nya "ämnen" eller "studieriktiningar" måste gå genom det ansvariga departementet. Oberoendet bibehålls formellt, men om någon till äventyrs hoppas på ett radikalt genusprogram på ett ungerskt universitet … Bonne chance!

CEU:s rektor Michael Ignatieff har liknat sitt universitet vid den kanariefågel som gruvarbetare brukade ha med sig nere i gångarna för att varna för giftiga gaser: när fågeln dog var det fara å färde. Den bilden är nog tyvärr en produkt av önsketänkande och skönmåleri. Vid det här laget har ett helt duvslag strukit med i Ungern, från de drakoniska medielagarna 2011 till de flyktingläger som de senaste veckorna upprättats vid gränsen till Serbien.

Att denna politik ger Orbán fiender är inget som stör honom. Tvärtom, auktoritär populism behöver inre och yttre fiendebilder för att fungera. Och där passar George Soros som hand i handske, både judisk och liberal.

Konspirationsfantasier om storfinans, judar och EU

I debatten före omröstningen i det ungerska parlamentet anklagade Zoltán Balog, minister i Fidesz-regeringen, Soros för att ha ”startat en internationell smutskastningskampanj” som avslöjat hur ”mäktigt hans nätverk är”. Också ungerska dissidenter och aktivister ingår i denna konspiration styrd av storfinansen, judarna och EU.

Men inte heller den internationella proteststorm som Balog syftar på verkar ha gjort något intryck. Hundratals amerikanska och europeiska forskare har kritiserat lagförslaget och solidariserat sig med CEU, inklusive 20 nobelpristagare. (I Sverige har det varit talande tyst, förutom ett kort meddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.)


LÄS ÄVEN: Jackie Jakubowski om det ökade judehatet i Ungern


Dags att säga ifrån, EU

Så nu när motståndarna sagt sitt är det hög tid för vännerna att agera. Men Orbáns konservativa fraktionskamrater i Europaparlamentet låtsas fortfarande som om det regnar. Det är möjligt att de – liksom politiker i andra läger – i hemlighet drar en lättnadens suck, ja, kanske till och med känner en viss tacksamhet över Orbáns bidrag till att stänga den så kallade Balkanrutten. Men det måste finnas gränser för vad ett Europa som vill kalla sig demokratiskt och rättsstatligt kan tillåta sig – inom sina skyddade gränser.

Hur länge kommer EU i allmänhet och medlemmarna i EPP i synnerhet, den partigrupp i EU-parlamentet som bland andra omfattar också de svenska moderaterna och kristdemokraterna, att stillatigande acceptera Ungerns angrepp på de värden på vilka det europeiska projektet vilar?

Den akademiska friheten är ingen partipolitisk fråga, påpekade Michael Ignatieff hoppfullt i en artikel i New York Times dagen före omröstningen i Budapest. Nej, och inte demokratin heller.


Carl Henrik Fredriksson

Carl Henrik Fredriksson är grundare av det europeiska kulturtidskriftsnätverket Eurozine, verksam i Wien.