Uppsalas Jago och Otello. Foto: Staffan Claesson
Uppsalas Jago och Otello. Foto: Staffan Claesson

Operanyckel: Hela intrigen på en minut

Publicerad

Lars Sjöberg hackar sig in i och låser upp Verdis "Otello".

Lyssna på Youtube här.

Det har sagts att Shakespeares "Othello" lyckades så väl som Verdis "Otello" för att den var italiensk opera redan från början. Eller också var det för att Verdi med "Otello" återvände till operan med förnyade krafter efter att officiellt ha pensionerat sig 15 år tidigare.

I andra aktens knockout-final har skurken Jago lurat ut Otello på svag is genom att misstänkliggöra Otellos hustru Desdemona och beskylla henne för otrohet. Otello har till sist låtit sig övertygas, och det stundar en äkta applådknipande "cabaletta" med krav på hämnd.

Orkestern drar sitt strå till stacken med en alldeles magnifik melodi. Men Otello klarar till en början inte av sin ed, han är för upprörd, hans sång hackar entonigt i en understämma.

Det är som om Jago takt för takt dikterade melodin för honom tills Otello funnit den och de båda slutligen nått sitt unisono - hela intrigens kärna komprimerad till en minut.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag