"Maria Stuarda" på Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan.
"Maria Stuarda" på Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan.

Operanyckel: Ackord som öppnar tårkanaler

Publicerad

Operanyckel/"Maria Stuarda": Lars Sjöberg gråter över Maria Stuart.

Lyssna på Youtube här.

En operanyckel kan se ut precis hursomhelst. Vi vet inte att det är en nyckel förrän vi prövat den. Maria Stuart, Skottlands drottning går till sin avrättning, därtill dömd av sin elaka kusin drottning Elizabeth I av England.

Gaetano Donizettis final till operan Maria Stuarda lämnar inte ett öga torrt i salongen.

Men hur kan vi bara låta oss luras av så enkla knep? Maria ber sin bön, uppbackad av i båda bemärkelser deltagande kör, till en av de torftigaste melodier man gärna kan tänka sig, en enkel fallande Ess-durskala.

Ess. ess, ess, ess, d, c, b. Ass, ass, ass, ass, g, f, ess. Och det får oss att ta till lipen!

Det effektivaste sättet att få en person i djup sorg att sjunka ännu djupare är som bekant ord som ”Inte gråta, inte gråta!”.

Vi ser en ohygglig tragedi på scenen och stålsätter oss. Men en tröstande stjärna i Ess-dur lyser över oss och öppnar alla tårkanaler.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag