Onödigt ensidig indignation

Publicerad
Uppdaterad
Johan Lundberg är missnöjd med dagens svenska poesi. Det kan man vara. Jag var själv häromåret i ett par artiklar bekymrad över dess reduktion till intern angelägenhet. Visst ligger det någonting i att hyllandet av upproret, negationen, kan bli lika mycket norm som något annat.
Men desto mer anmärkningsvärt att Lundbergs egna skriverier i saken är helt och hållet negativa. Ingenstans någon utvärdering av det egna laget, utan bara beskyllningar om att motståndarna minsann spelar oschyst och att domaren är partisk.
Och vilka är dessa motståndare som lyckats rigga hela spelet? Frimurarna? Opus dei? PKK? Nej, svaret är förstås den mäktiga språkmaterialistiska lobbyn kring den lilla kulturtidskriften OEI.
Som så många andra konspirationsteorier lider Lundbergs inte bara av faktafel (som att Jan Arnald skulle vara publicerad av OEI editör) utan än mer av logiska brister rörande orsak och verkan. Det är inte så att OEI:s vise har sänt ut lojala infiltratörer till landets kultursidor. Tvärtom startade ett par entusiaster en ideellt driven tidskrift som visat sig vara tillräckligt vital för att även locka kritiker och poeter som redan var för sig var etablerade i vilket fall som helst (Eriksson, Berg, Silkeberg, Gassilewski, Götselius, Hallberg med flera).
Att folk med gemensamma intressen samlas på samma ställen och tar upp varandra som exempel på det som intresserar dem är helt normalt. Så har nischade litterära tidskrifter fungerat i alla tider. För att vara en sådan är OEI dessutom i ovanligt hög grad inkluderande och ovanligt lite exkluderande. (Därav tidskriftens tendens att svälla ut i jätteformat.) Jag själv delar sällan redaktörernas estetiska värderingar, men publicerar mig gärna där ändå.
Inget tyder heller på att bra poeter med annan poesisyn missgynnas i dagskritiken. En Johannes Anyuru möts med minst lika stort intresse som en Raattamaa.
Men visst vore det fint om det fanns fler lika aktiva forum, med annan poetisk inriktning. Det är dock inte OEI:s fel om de inte finns, och klagomål är en föga konstruktiv grund att bygga dem på.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag