Från en galen tunna till nästa.
Det är en hårdhänt och sannolikt delvis orättvis formulering för att beskriva hur skaparna av filmen "Call girl" när de nu vill göra rätt delvis gör fel.
Men låt mig börja med det positiva.
Sedan JK valde att inte väckta allmänt åtal för förtal och familjen Palme deklarerat att de inte tänker stämma utgivaren för "Call girl" har diskussionen fortsatt.
Undertecknad med flera har kritiserat filmmakarna för att gömma sig i en dimma av "konstnärlig frihet" och "fiction" (Expressen 8/2). De har uppträtt som skygga nidingar genom att vare sig klippa om filmen eller offentligt söka belägga varför de låter statsministern i filmen bedriva sexuell otukt med en minderårig.
Beslutet att klippa bort "Olof Palme" som pedofil i "Call girl" visar att skyddet av enskilda inte nödvändigtvis alltid behöver handla om åtal, domstolsförhandlingar och kraftiga skadestånd. Klippningen är en seger för en öppen och tuff diskussion där familjen Palme också deltagit. En seger för en vid och tillåtande yttrandefrihet.
Det ska bli intressant att se vilka slutsatser som nu dras av dem som använder alla tänkbara exempel för att lagstiftningsvägen stärka den personliga integriteten.
Skaparna av "Call girl" borde tilldelas en Guldbagge för "bästa klipp". Men detta directors cut är inte bara signerat filmens upphovsmän. Enligt familjen Palmes advokat har familjen fått godkänna den omklippta filmen och filmskaparna har förbundit sig att offentligt deklarera att det "inte finns någon grund för att påstå eller antyda att statsminister Olof Palme haft någon sexuell förbindelse i anknytning till den så kallade bordellmammaaffären".
Exakt vad som utspunnit sig mellan advokaterna och hur "uppgörelsen" i detalj ser ut är inte känt när detta skrivs. Men när man ska korrigera ett fel är det lätt att göra nya.
Det framstår som att filmskaparna inte har lyckas förena sunt förnuft med integritet. De borde ha dragit egna slutsatser, själva hållit i saxen och inte låtit berörda "godkänna" den omklippta filmen.
Ett vårdslöst utövande av den konstnärliga friheten har ersatts med en beskuren.
Nils Funcke
Nils Funcke är journalist och expert på tryck- och yttrandefrihetsfrågor.