Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Om vi inte gör något nu går allt åt helvete

Än är det inte försent.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Enligt FN:s klimatpanel har vi tio år på oss att förhindra en global klimatkatastrof. 

Anna Hellgren efterlyser en massrörelse för att tvinga politikerna att ta ansvar.

KLIMAT | IDÉDEBATT. Tio år. Kanske tolv. Så litet är tidsfönstret om vi vill att våra barn och barnbarn ska ha en hyfsad framtid. 

FN:s klimatpanels, IPCC:s, nya rapport sparar inte på krutet: ska den globala uppvärmningen stanna vid 1,5 grader krävs oöverträffade insatser från världens regeringar. 1,5 graders uppvärmning är ingen söndagspromenad, men det är vad vi har att drömma om. 

I dag är jorden en grad varmare än under förindustriell tid, och i den takt vi frossar i fossila bränslen rusar mänskligheten mot livsfarliga tre grader. Redan vid två grader ökar risken för så kallade tipping points avsevärt, det vill säga stora förändringar i klimatsystemet som kastar in jorden i nya, oförutsägbara helveten som till exempel att hela Sibiriens tundra tinar och släpper ut så mycket metangas att uppvärmningen skenar eller att polerna smälter. 

Förra året ökade de globala utsläppen av koldioxid efter att ha legat stilla i tre år. Före 2030 måste koldioxidutsläppen ner med 45 procent. 2050 måste de vara nollade. 


LÄS MER – Anna Hellgren: Klimatet är visst en fråga om höger och vänster

Politiken har ansvaret

Man behöver inte vara marxist för att förstå att det är omöjligt att åstadkomma under den marknadsliberala kapitalismens bojor. Kolet och oljan måste stanna i marken, tillväxten ställas i skamvrån.

IPCC konstaterar nyktert att de enda hinder som finns är politiska. Det är upp till världens regeringar att agera inför det största hot mänskligheten känt. Teknologin finns, kunskapen har vi haft 40 år. Nu är det snart försent att handla alls.

Klimatet kan som bekant inte räddas även om varenda kotte började sopsortera eller slutade flyga. Men det betyder inte dina, mina, våra handlingar är meningslösa. 

Tvärtom är de viktigare än någonsin. Det är usla utsikter att så få tycks känna till eller bry sig om koldioxidkrisen, och mycket talar för att allt ändå gått eller kommer att gå åt helvete. Men den som en gång insett vidderna av mänskligt beteende och dess katastrofala inverkan på klimatet glömmer det aldrig. Och som bekant finns det grader också i helvetet.


LÄS MER – Anna Hellgren: Att sluta flyga räcker inte för att rädda klimatet

Flygresor 

Jag vill att varenda politiker som siktar på regeringsmakten ska få svara på frågan hur Sverige ska bli koldioxidneutralt senast 2030. Inte en gång, inte tio, utan varje dag till dess förändring sker.  

Jag vill att varenda weekendresa och långsemester med flyg som jobbarkompisen eller mamma gör skammas skiten ur. 

Att varje arbetsplats tvingas skaffa en klimatpolicy där alla flygresor som inte är helt nödvändiga ersätts av tåg, att industrin avkrävs lösningar på sina utsläpp, att köttbranschen slutar mörda både djur och klimat i industriell skala och att varenda kolgruva ockuperas. 

Jag vill att vi till slut blir så många som protesterar att regeringarna inte har andra val än att lyssna på vetenskapen och agera.

Kom igen nu. Det är inte som att vi har något att förlora. Anna Hellgren är redaktör på Expressens kultursida. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.