Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén i "De redan frälsta". Foto: Sara P BorgströmBianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén i "De redan frälsta". Foto: Sara P Borgström
Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén i "De redan frälsta". Foto: Sara P Borgström
Ur "De redan frälsta". Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén. Foto: Sara P Borgström.Ur "De redan frälsta". Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén. Foto: Sara P Borgström.
Ur "De redan frälsta". Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén. Foto: Sara P Borgström.

Om frälsningen ska nå fler behövs ett vassare manus

Publicerad

Familjen Kaos med systrarna Kronlöf fortsätter i Karl Gerhards tradition.

Maria Edström ser en politisk revy som är bäst när den handlar om fattigdom.

RECENSION | TEATER. Jag diggar verkligen familjen Kaos: systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén, deras SVT-serie "Full patte" är med sin anarko-flippade humor bland de skojigaste som visats i genren. Och jag är inte ensam, väl bänkad på Södra teatern där premiären av "De redan frälsta" begås – stiger ett dånande jubel ur publiken.

Karl Gerhard

Och öppningen är magnifik; det är show, politisk revy á la Karl Gerhard, kvinnshöga blomblad som öppnar sig, osannolika glitterkostymer och så bitska sånger (somt känns igen från förr). Och trion deklarerar sitt ärende, varför måste man alltid försöka övertyga de som inte håller med? Ja ni spelar ju för de redan frälsta, utbrister ju ingen hånfullt inför en fotbollsmatch.

Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén i "De redan frälsta".

Det är lite ojämnt – politisk korrekthet, feminism och veganism är numera svårt uttjatade ämnen i skämtsammanhang. Däremot inte flyktingsituationen, "Det vet ju alla som blivit dumpade vad som menas med en paus". 

Är soc ett gym?

Stoppet för familjeåterförening borde gälla ALLA, så på Ikea får bortsprungna barns föräldrar beskedet: "Vi jobbar inte med familjeåterförening här, vi jobbar med möbler". "Blond och blondare" är ett medelklasspar som dyker upp på videoskärmar med jämna mellanrum. "Gå på soc – är det ett nytt gym?".

Bianca Kronlöf i "De redan frälsta"Foto: Sara P Borgström.

Överhuvudtaget är den här showen bäst när den rör sig i fattigdomen och ojämlikheten. 200 kronor till mat på Willys, en rutten tand man inte har råd att laga. Att det mot alla odds blir så drastiskt och utmanande roligt är för att det är en levd erfarenhet som gestaltas – Kronlöfs är inga medelklasskids som ömmar för någon annans räkning.

 

LÄS MER: Systrarna Kronlöf får Expressens satirpris Ankan 

 

”Oj, nu blev det lite dålig stämning”. Här rör man vid ett faktiskt tabu i den politiska diskursen.

Bianca Kronlöf

Och jag säjer bara Bianca Kronlöf – scennärvaro och publikkontakt är bara förnamnet!

Men för hennes skull och för att på riktigt bli en politisk revy för fler än de som redan är frälsta på just familjens Kaos – så krävs lite mer skärpa och lite vassare manuspennor.

 

Teater

De redan frälsta

Av Familjen Kaos

Regi Astrid Menasanch Tobieson

Riksteatern, Södra teatern

Speltid 1.5 t.

Maria Edström är kritiker och medarbetare på Expressen Kultur. Läs fler av hennes texter här.

Maria Edström
Maria Edström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag