Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Om antivaxxarna bestämt hade min mamma varit död

Författaren Jonas Jonasson skriver om antivaxxare.
Foto: MAGNUS JÖNSSON
Demonstration i Stockholm förra året.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Jag misstänker att du lider av vanföreställningar. Du tycks tro att den samlade vetenskapen är en enda stor konspiration. Hur kan jag hjälpa dig att tänka annorlunda?

– Vänta nu! Så där säger du bara för att snärja mig, för att kontrollera mina tankar. Din jävel! Är du också en av dem?

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Med det ovanstående vill jag säga: Vad får oss att tro att vi kan resonera oss fram till konsensus i alla lägen? Den som har bestämt sig för att vi som lutar oss mot vetenskapen är utsända av djävulen får ju bara sin tes bekräftad varje gång vi argumenterar för motsatsen.

Galileo Galilei hävdade att jorden snurrade runt solen, inte tvärtom. Han hade noggranna, vetenskapliga uträkningar för sin sak. Det indikerade att allt inte cirkulerade runt den människa Gud skapat, det vill säga tvärtemot vad katolska kyrkan, påven (och många andra) ansåg. Om Folkhälsomyndigheten funnits på den tiden hade Anders Tegnells företrädare i en rasande massa led argumenterat för en ännu mer kraftfull informationskampanj. Det hade i sin tur varit lika framgångsrikt som det vore att i dag åka till Texas och lägga fram ovedersägliga bevis på att expresidenten Trump ljuger och hittar på.

Det är egentligen en ganska enkel psykologi. Om du älskar nötkött vill du inte lyssna på vad betande kor gör mot klimatet. Om halva Arktis smälter, om hela ögrupper hamnar under vatten – ingen folkhälsoinformationskampanj i världen kan få dig att ändra uppfattning.

Om du är storrökare vill du inte höra att cigaretter dödar. Om du är glad i rödvin tar du gärna till dig rapporten som säger att ett glas rött om dagen kan vara bra för hjärtat. Och om ett glas är bra för hjärtat, hur bra ska det då inte vara med sju?

Förnekelsen är i allmänhet så mycket lättare att luta sig mot än den oro och förvirring som det skulle innebära att ta till sig vetenskapliga bevis.

När det gäller Covid-19 och antivaxxrörelsen är det än krångligare än det var på Galileos tid. Nu har vi ju begåvats med internet. Vaccinförnekarna blandas upp med allmänna samhällsomstörtare; fientligt sinnade nationer som vill destabilisera vår västerländska livsstil och fascister som helst ser att samhället faller i bitar oavsett skäl. Allt medan Folkhälsomyndigheten och regeringen försöker informera bort den samlade proteströrelsen mot vetenskap och allmänt förstånd.

Själv känner jag mig personligt kränkt. Min snart 94-åriga mamma drabbades av Covid förra veckan. Personalen på äldreboendet informerade sönerna. Vi gjorde oss redo för det värsta.

Varpå trippelvaccinerade mamma blev ovanligt trött, men fick inte feber och blev bra igen. Om antivaxxarna fått bestämma hade hon sannolikt varit död nu. Eventuellt hade hon innan dess smittat några andra som strax därpå skulle ha vandrat samma väg. Men kanske inte innan de i sin tur hunnit smitta sina barn och barnbarn som kommit för att säga farväl.

Allt detta medan en 37 år yngre, ovaccinerad kvinna i Tjeckien såg till att smittas av Covid för att kunna få papper på att hon hade antikroppar. Jag vet inte vilken nytta hon har av dem i dag. Hon är nämligen död, till skillnad från mamma.

Du kan inte tala förstånd med den som i bästa fall redan bestämt sig, och i värsta fall har en agenda som går stick i stäv med vetenskapen. Följande fakta hade jag lika gärna kunnat spola ner i toaletten:

En färsk, vetenskaplig (gäsp!) rapport från Schweiz säger att aktuella dödsfall i Covid-19 kan kategoriseras så här:

Ovaccinerade: 13,06 per 100.000 invånare.

Dubbelvaccinerade: 1,44.

Trippelvaccinerade: 0,27.

Slutsats: 

Kan vi inte en gång för alla sluta att jamsa med dumheten och i stället sätta ner båda fötterna så att snön yr? Jag säger ”Heja, Österrike!” När ni inför vaccinplikt för den som inte har vetenskapligt belagda skäl att avstå, räddar ni inte bara liv. Ni ställer er också på Galileo Galileis sida i striden mot Vatikanstaten. Samma Vatikanstat som faktiskt bad honom om ursäkt i efterhand. Ganska mycket i efterhand. Typ 350 år.


Av Jonas Jonasson

Jonas Jonasson debuterade 2009 med ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Han har gett ut fem romaner som sålt 17 miljoner exemplar i 46 länder.