Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Olyckligt att folk känner sig förbisedda"

Kattis Ahlström är programledare för "Kvinnorna på fröken Frimans tid".
Foto: SVT

Professor Kjell Östberg kritiserade SVT:s serie "Kvinnorna på fröken Frimans tid" för att inte ge forskarna nog med kredd.

I en replik förklarar Lisa Wahlbom på produktionsbolaget Mediabruket hur man har arbetat.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Vi är glada över att "Kvinnorna på fröken Frimans tid" nådde så stor publik. Serien väckte publikens intresse för kvinnorna som förändrade Sverige för alltid. Nu hoppas vi att tittarna söker vidare efter kunskap - inte minst i den viktiga forskning som finns i ämnet.

Efter det att serien sänts har det uppstått debatt och frågor kring hur vi arbetat. Några personer känner sig förbisedda vilket aldrig varit vår mening. Det är både olyckligt och tråkigt.

Vi gör alltid själva en omfattande research i våra produktioner och läser böcker, avhandlingar och artiklar. Vi har haft en professionell redaktion som arbetat i månader med Friman-serien och suttit på arkiv och gått igenom dagböcker, brev, protokoll, tidningsartiklar och tusentals okatalogiserade bilder. Bland annat har vi besökt arkiv i Uppsala, Kvinnsam i Göteborg, KB, Riksdagsarkivet, SVT:s arkiv och Stadsarkivet i Stockholm.


LÄS MER: Kattis Ahlström stjäl från kvinnohistoriker

"Kan inte redovisa alla"

Till vår hjälp har vi haft fantastiska arkivarier men vi har också själva suttit med direkt källmaterial. Av släktingar som vi sökt upp har vi fått fantastiska historier och bilder.

Men vi har förstås också läst mycket skrivet av både journalister och forskare. Historikerna Christina Florin och Josefin Rönnbäck har bidragit med mycket viktig forskning. Som brukligt i research har vi gjort förintervjuer med många forskare och andra experter och fått ovärderliga tips. Några av dem medverkar även i programmet - andra inte.

Vi kan tyvärr inte redovisa alla som vi har varit i kontakt med eller allt vi läst i eftertexterna. Men vi följer SVT:s strikta regler för kredd och har i stället försökt föra fram det på andra sätt via nätet och i intervjuer.

Nu hoppas vi att vi tillsammans - både forskare och journalister – kan fortsätta föra fram de här viktiga berättelserna. För intresset finns och det ska vi ta tillvara på.


Lisa Wahlbom

Kulturen@expressen.se

Lisa Wahlbom är producent på produktionsbolaget Mediabruket.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter.