Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Olssons text ett klassiskt hafsverk”

Johannes Wahlström, här i RT.
Karin Olsson, kulturchef Expressen.

Johannes Wahlström replikerar på Karin Olsson, som svarar direkt under.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK | AFTONBLADET. Karin Olsson ondgör sig över att Mattias Göransson och jag granskat hur DN:s publiceringar om ryska spioner och flygplan saknar hållbara belägg (Aftonbladet 7/2). Konsekvent vrider tidningen på sanningen. Dock har vi inte kunnat belägga i vilken grad denna metod har varit medvetet illvillig, eller om det rört sig om okunskap och grupptänk. (Så som i fallet Macchiarini, som jag arbetade med för SVT.)


I Olssons text, som inte innehåller ett enda svar i sak, rör det sig däremot om något obehagligare än bara falska nyheter. Olsson ondgör sig över vilka kretsar Aftonbladet rör sig i, och antyder svepande att den världsberömda tidningen Novaja Gazeta är ett Kremltroget organ av den enda anledningen att den är ”rysk”. En sajt som publicerat läckta dokument är i hennes värld likaså ”sannolikt rysk”. Men det är inte bara ryssar som Olsson finner suspekta. Mig anklagar hon för vem jag är släkt med. Hon påpekar inte att den gemensamma nämnaren hos de personer som Olsson pekar ut, är att vi är av judisk börd.


Till skillnad från DN:s alster, som vi metodiskt granskat i flera månaders tid, utgör Karin Olssons text ett klassiskt hastverk av falska nyheter blandat med en stank av något annat. Det är kanske just den odören som dragit till sig hurrarop från Mikael Skillt, en dömd nazist som skrutit över hur många ryssar han halshuggit.

Av Johannes Wahlström
Johannes Wahlström är medarbetare på Aftonbladets kultursida.

”Ett sorgligt tecken i tiden”


SVAR DIREKT | REPLIK. Som så ofta i just de här sammanhangen använder sig Johannes Wahlström av fragment av sanningen, men förvrider dem så att bilden blir en annan. Jag har inte invänt mot att DN:s publiceringar granskas. Tvärtom tror jag att vi behöver mer kvalificerad mediegranskning i Sverige. Det kräver dock granskare med hög trovärdighet. Där faller Johannes Wahlström bort.


Jag har heller inte antytt att Novaja Gazeta är ”Kremltrogen”, bara kritiserat den djupt obehagliga artikeln publicerad där, skriven av Aftonbladet-medarbetarna Johannes Wahlström och Aleksej Sachnin, som förtalar forskaren Martin Kragh med ren trollpropaganda. Läs gärna den säkerhetspolitiske experten Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning, som nu har gjort en grundlig genomgång av denna påverkanskampanj.

Det är ett sorgligt tecken i tiden att inte ens Novaja Gazeta förmår hålla emot krafterna som verkar i Putins auktoritära Ryssland, där sanning är svårt att skilja från lögn. Ännu sorgligare är att Åsa Linderborg dagen efter föll dem i talet i Aftonbladet och tyckte att Säpo borde utreda Martin Kragh, en av Sveriges främsta och mest välmeriterade Rysslandskännare. 

Han kan inte hålla sig från grumliga undertoner ens i sin mejlkonversation till mig.

Däremot skriver jag i min artikel att den ryska tv-kanalen RT är regimlojal, vilket är ett ostridigt faktum. Där har för övrigt både Wahlström och Sachnin också medverkat.
Johannes Wahlströms övriga snömos till synpunkter i sin replik förtjänar inget bemötande. 


Jag noterar dock att han inte kan hålla sig från grumliga undertoner ens i sin mejlkonversation till mig: ”Det är för övrigt tråkigt att se vilken retorik och umgängeskrets du halkat in i, och jag hoppas att du på samma sätt som dina föregångare på tidningen finner en väg ut innan det är för sent.” skriver han som hälsning när han skickar in sin replik. 

För sent för vad, kan man undra.


Av Karin Olsson
Karin Olsson är kulturchef på Expressen.


LÄS MER - Karin Olsson: Aftonbladet ägnar sig åt ren smutskastning