Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okej boomers – vi säger väl tack då

Joe Biden är född 1942.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Nanna Olasdotter Hallberg är P3-profil och skribent på Expressens kultursida.
Foto: Privat.

USA har tillsatt sin äldsta president genom tiderna.

Nanna Olasdotter Hallberg ringar in boomer-generationen och alla som försöker leva i dess skugga.

Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KÖTTBERGET. Vi lever i märkliga tider när inte bara 40-talisternas liv utan även deras livsstil för första gången på allvar är hotad. Nu när Corona-tåget tuffar vidare genom vårvintern borde fler ta chansen att risa och rosa 40-talisterna, de underbara jävla asen. För ingen annan generation har präglat vår samtid lika mycket som Boomer-generationen, på gott och ont. 

Medan 30-talister inte bytt klädstil sen 1957 har 40-talister alltid säsongens senaste färg på den tunna dunjackan. För hur mycket yngre generationer än försöker berätta om jordens knappa ekologiska resurser lever efterkrigsbarnen på som de alltid har gjort: shopping, resor men med ett kollektivt engagemang i närminnet. För oj vad de gjort skillnad. De har drivit frågor och skapat verklig förändring för kvinnor, homosexuella och globala solidaritetsrörelser, men framför allt har de aldrig missat chansen att självgott mysa i sin egen generations bedrifter. 

De verkar påtagligt ofta hata sina egna föräldrar.

Ingen är heller så bra som kvinnor födda på 40-talet. Med livskraft och självförtroende har de krossat alla glastak, kämpat i motvind och samtidigt behållit både pondus och integritet. Försök dig inte ens på att göra konst eller kultur. Det kommer ändå aldrig bli lika bra som allt 40-talisternas kvinnor skapat. 

Dessutom gjorde 40-talisterna slut med sin egen föräldrageneration. De verkar påtagligt ofta hata sina egna föräldrar. Att deras eget föräldraskap ofta var bristfälligt blir däremot en rolig anekdot. 40-talisterna har varit så upptagna med självförverkligande och att rädda jordens alla ungar så att de inte har kunnat finnas där för sina egna barn, 70-talisterna.

Så låt oss stanna hos 70-talisterna en stund. En hel generation av bittra surpuppor, som har ägnat ett liv åt att efterapa 40-talisternas pondus, men som helt saknar deras begåvning och drivkraft. Aldrig duktiga nog. Istället uppfann 70-talisterna diagnoser som utmattningssyndrom och duktigflicka-komplexet och höll huvudet över vattenytan med hjälp av två kortare sjukskrivningar per decennium. 40-talister är varken duktiga eller utmattade. Dom är bara alltid bäst i klassen för dom känner inte till några andra alternativ.

Vi är besatta av smink och feminism bara för att någons mormor inte fick ha mascara på en demonstration 1968.

70-talisternas barn, alltså vi sena milennials och tidiga generation Z: Usch för oss! Ett gäng behagsjuka exhibitionister som tar varje given chans att bjuda ut hela sin kropp och själ över Internets alla trådar. Vi är besatta av smink och feminism bara för att någons mormor inte fick ha mascara på en demonstration 1968. Och har vi modet att klippa band till en toxisk förälder? Aldrig! Vi kan inte eftersom vi tvingas bo hemma tills vi är 30. För det finns inte längre ett fuktskadat rivningskontrakt att flytta till tillsammans med Kenta och Stoffe och hon utanför Konsum som säljer FNL-bulletinen. Ska vi flytta någonstans är vi beroende av att samma mormor som tågade i demonstrationer 1968 också har investerat i fonder stora nog för att avkastningen rymmer en handpenning till barnbarnet.

Alla generationer före och efter 40-talisterna verkar vara urusla på makt. Eller varför sitter annars 40-talister på alla prestigefyllda positioner? Döden verkar vara enda vägen till pension för dem. En man som med största sannolikhet kommer dö på sin post är USA:s hittills äldsta president Joe Biden, född 1942. Men känner jag köttberget rätt är Joe Biden långt ifrån den sista presidenten som är född på 40-talet. Jag lovar att de kommer att kandidera till presidentposten in i sina goda 90. Dessutom verkar 40-talisterna fortfarande vara de enda som erbjuder en alternativ politisk dagordning. Allt från Donald Trump till Bernie Sanders och Jeremy Corbyn. Allt får de göra själva både status quo och förändringen.

En dag klämtar klockan för oss alla och den dagen kommer troligtvis förr än senare för just 40-talisterna. Och när de underbara jävla asen väl är borta kommer det att uppstå ett maktvakuum som försätter resterande generationer i djup existentiell kris. 

Kanske blir det även en maktkamp om vilken årgång som nu blir flockens alfa. Sen räddar vi definitivt klimatet. 


Av Nanna Olasdotter Hallberg

Nanna Olasdotter Hallberg är skribent på Expressen Kultur, kulturreporter i P3 och programledare för P3 klubben.


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=78816&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.