Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att stötta mördare strider mot Alfred Nobels etik

Slobodan Milsevic i krigstribunalen i Haag 2001.
Foto: AP ICTY TV
Mats Malm, ny ständig sekreterare i Svenska Akademien.
Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alen Musaefendic.
Foto: Pressbild

Alen Musaefendic är kritisk till valet av Peter Handke som Nobelpristagare i litteratur 2019.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. År 1999 hamnade Peter Handke på listan för ”International moron of the year”, som The Guardian stod bakom. Hans insatser för Slobodan Milosevics folkmordsregim förtjänade att uppmärksammas, tyckte Salman Rushdie som nominerade honom. 

Alltmedan den serbiske diktatorn övergavs av sina förtrogna, sedan av sitt folk som störtade honom, stod Handke och Milosevics fru till sist kvar, på var sin sida av ”Slaktaren från Balkan”. Sju dagar efter att Milosevic dog i Haag under pågående rättegång åkte Handke till Belgrad för att delta vid begravningen. För att ”vara nära Slobodan Milosevic”, som han sa.

Han jämförde serbernas situation på Balkan under 1990-talets med judarnas under Förintelsen. Sedan tog han tillbaka uttalandet något, men behöll resten. När fakta om folkmordet i Srebrenica ansamlades i takt med kropparna i massgravarna, var Handke inte övertygad. ”Så kallade fakta”, sa han. 

Emotionell intelligens av denna sort leder till pristagare som Peter Handke.

Alfred Nobel ville inte ha det så här. Hans testamente är kristallklart både till ordalydelse och anda: ”...utdelas som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”. Vinnarna ska ha gynnat mänskligheten. Priset är förvisso en hyllning till vetenskaplig eller litterär kvalitet, men allt är underställt etiken. 

Peter Handke efter beskedet på torsdagen att han fått Nobelpriset.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Svenska Akademien är inte bara usel på etik, den anses av många vara världsfrånvänd, och verkar ta det som en komplimang. I sina intervjusvar verkade Horace Engdal nästan stolt över att ha missat varje spår av konstigt beteende hos sin vän kulturprofilen. Emotionell intelligens av denna sort leder till pristagare som Peter Handke. Man får stötta mördare, så länge man skriver väl.

Nästa begravning Peter Handke besöker kommer att vara Svenska Akademiens, nu i december. 


Av Alen Musaefendic
Alen Musaefendic är skribent och centerpartist.