Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån
 Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån

"Ohållbart och tomt, Alice Bah Kuhnke"

Publicerad

Alice Bah Kuhnkes debattartikel i Dagens Nyheter påminner om substanslös textreklam.

En gång i tiden försörjde jag mig på att skriva textreklam. Fluffiga, menlösa texter om allt från skidhotell och spaanläggningar till gymnasieskolor, cancerkliniker och norrländsk verkstadsindustri. Lite siffror, lite hårdfakta, och sen bara gödsla på.

 

En global utmaning med förankring i det lokala samhället.

Stora möjligheter att utvecklas i en kunskapsintensiv organisation med högt i tak och frihet under ansvar.

En härlig vecka för hela familjen i avkopplande och stimulerande miljö där snön färgas av nysatsningar.

 

Kanske är det igenkänningen som gör mig så sorgsen av kulturminister Alice Bah Kuhnkes artikel i dagens DN, där hon, åtminstone enligt rubriksättaren, "svarar sina kritiker".

Jag påminns om den ångestalstrande syrebristen som uppstår i en text när dess enda syfte är att fylla ett utrymme, täppa igen ett hål. Eller vad ska man säga om fraser som:

 

"För människan och samhället är kulturen oumbärlig."

 

Eller:

 

"Litteraturen och lyriken ger människans inre liv språklig dräkt, och när orden inte räcker till tar musiken vid."

 

Eller:

 

"Ett levande kulturliv tillhör grunden i ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle."

 

Eller:

 

"Regeringens huvudsakliga kulturpolitiska prioritering är att kulturlivet ska få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas."

 

Eller:

 

"Som ansvarig minister kommer jag, med all kraft och engagemang, att ägna min tid, kunskap och energi åt att kulturen äntligen får den uppmärksamhet den förtjänar."

 

Prova att sätta in en negation i meningarna ovan ("För människan och samhället är kulturen inte oumbärlig"). Ser ni? Floskler alltihop. Substanslöst lulllull utan annan funktion än att fylla ut raderna, som när en osäker student babblar på om ingenting alls på en muntlig tentamen, eller en ovanligt torftig omgång av P1:s "På minuten" där klockan går oliiidligt långsamt och man bara väntar på att Hans Rosenfeldt ska tuta i luren.

Insprängt i allt detta står det några vaga fraser om delaktighet, barn, skolor och miljonprogramsområden. Men det är pinsamt tydligt att Alice Bah Kuhnke, som Gunilla Brodrej redan har noterat, saknar kulturell kärna. Det är hela problemet. Hon beter sig som en skicklig moderator som skulle kunna blåsa liv i en stendöd konferens i vilket ämne som helst, inte som en ledare med en egen agenda.

Jag kommer på mig själv med att sakna Lena Adelsohn Liljeroths frispråkighet. Eller Håkan Juholts bekymmerslösa tomtighet. Eller vad som helst som går att åtminstone ta spjärn mot.

Jag vet inte vem som spökskrivit Bah Kuhnkes text. Jag kan bara hoppas att vederbörande så snabbt som möjligt får återvända till den anonyma textfabrik där hen hör hemma.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag