Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Odysseus är kusin med Don Corleone

Tomas Lappalainen.
Foto: EVA LINDBLAD / © EVA LINDBLAD/1001BILD.SE
"Världens första medborgare. Om statens uppkomst i det antika Grekland."
Foto: STEFAN TELL / BONNIERS

I Tomas Lappalainens nya bok skildras de fördemokratiska grekerna som maffialedare.

Magnus Florin njuter av en stimulerande och idérik bok om demokratins framväxt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Rena nödlösningen – det är Tomas Lappalainens syn på de gamla grekernas uppfinning av demokratin. En nödlösning lika pragmatisk som när två dödligt konkurrerande maffiafraktioner kommer överens om vapenstillestånd för affärsverksamhetens skull.

Och det är just maffiavärlden som Lappalainen väljer som utsiktstorn i sin fantastiskt idérika "Världens första medborgare".

Han är väl rustad efter tre hyllade böcker om Cosa Nostra på Sicilien, Camorran i Neapel och 'Ndranghetan i Kalabrien. Odysseus är kusin med Don Corleone. Våldsbenägna och ständigt beväpnade "män av heder", som med tvångsmedel erbjuder "beskydd".


LÄS MER – Anders Ehnmark läser Tomas Lappalainens bok om ’Nndranghetan 

Klansamhälle

Beskyddarverksamheten är den kalla hjärtpunkten i Tomas Lappalainen lugnt nyfikna studie. Den gud, halvgud eller krigsfurste som ger trovärdigast beskydd i ett område, kan också kassera in "gåvor" från invånarna. Våld och makt, i den ordningen.

Men där maffian rivaliserar med en helt annan sorts beskyddarorganisation, nämligen staten, så rivaliserade de gamla grekernas pampar bara med varann. Ingen stat, inga lagar, tagande i stället för ägande, knappt någon handel, inga valutor att växla i fredligt samförstånd. Inget legitimerat offentligt våldsmonopol. Bara ändlösa hämndkedjor. Ett klansamhälle där rätten stiftas med övermakt.

Tankarna går till vilda västern. Banditgäng gör upp. Ingen sheriff i sikte. Tomas Lappalainen är den ensamme ryttaren som rider in i den laglösa hålan. Fast inte för att dra revolvern utan för att se hur det är.

Hederskultur

Vi talar om den homeriska tiden, "Iliadens" och "Odysséens" tid. Därefter, från 700-talet före vår tideräkning, börjar nödlösningen forma sig, utvecklingen av mer organiserade stadsstater med rådslag och lagar som huggs i sten. 

Vi ser den förvånansvärt raska omvandlingen till en sorts demokratiskt rättssamhälle, med filosofer och dramatiker. Aischylos, Sofokles och Euripides dokumenterar och förespråkar skiftet från hederskultur och klansamhälle till begynnande demokrati. "Orestien" slutar med en omröstning.

Vilken stimulerande bok, och så rik på perspektiv! Lingvistik, filosofi och statskunskap i en nervkittlande brygd. Betydelsefull i nuet, eftersom klan- och hederstänkandets våldsspråk inte är förflutet utan samtida internationell politik. Vår tids "Iliaden" går att läsa i Washington Post.


LÄS MER – Jack Hildén läser Magnus Florins senaste roman 


SAKPROSA

TOMAS LAPPALAINEN

Världens första medborgare. Om statens uppkomst i det antika Grekland

Lind&Co, 309 s.


Magnus Florin är författare och chefsdramaturg på Dramaten och medarbetare på Expressens kultursidor. Hans senaste bok är "Förföljarna".