Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt pris till minne av Jakubowski instiftas

Jackie Jakubowski avled den 25 maj förra året.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till minne av författaren och chefredaktören Jackie Jakubowski instiftar kulturtidskriften Judisk Krönika ett nytt pris.

Priset på 50 000 kronor ska belöna nyfikenhet och intellektuellt mod och kommer att delas ut i samband med Jakubowskis födelsedag den 5 oktober.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Kulturtidskriften Judisk Krönika instiftar ett nytt pris till minne av författaren och chefredaktören Jackie Jakubowski. Priset kommer inledningsvis att delas ut under fem år och ska belöna personer som med nyfikenhet och intellektuellt mod har utforskat det öppna samhällets förutsättningar, relationen mellan grupp och individ och mellan minoritet och majoritet, skriver Judisk Krönika i ett pressmeddelande.

– Jackie Jakubowski var en sann intellektuell, som verkade i många år på Expressen. Jag är hedrad att få hålla minnet av hans gärning vid liv och inspirera fler att tänka både fritt och djupt, säger Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör på Expressen, som ingår i den fristående priskommittén. 

Kommittén består även av Judisk Krönikas chefredaktör Anneli Rådestad, Lizzie Oved Scheja, vd Judisk Kultur i Sverige, Nina Solomin, kulturredaktör på tidningen Fokus samt Noa Jakubowski och Tuva Winblad.

Skrev för Expressen och DN 

Jackie Jakubowski kom till Sverige efter den antisemitiska kampanjen i Polen 1968–69. Han utsågs 1980 till chefredaktör för tidskriften Judisk Krönika, som är en av Sveriges äldsta kulturtidskrifter och i dag en av de främsta förmedlarna av kunskap om judisk kultur och idétradition. Under sina år på tidskriften utvecklade han den till att bli ett viktigt forum för kulturdebatt och samhällsfrågor.

Han var under många år verksam som skribent på Expressens och på Dagens Nyheters kultursidor, han har utnämnts till Årets journalist av Sveriges Tidskrifter och hade ett sommarprogram i P1 2006. Som författare skrev han flera essäsamlingar om judisk kulturhistoria, bland andra ”Spår av lamed”, ”Ljudet av alef” och ”Bortom beit”. 

Jackie Jakubowski avled den 25 maj förra året, 68 år gammal.Lyssna på Expressen nya mediepodd

https://embed.radioplay.io?id=84504&country_iso=se


Expressens kulturchef Karin Olsson och redaktionschef Magnus Alselind tar er med bakom kulisserna i medievärlden och fångar upp snackisarna. Varje vecka med en spännande gäst.