Göran Rosenberg, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: Caroline AnderssonGöran Rosenberg, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: Caroline Andersson
Göran Rosenberg, författare och medarbetare på Expressens kultursida. Foto: Caroline Andersson
Foto: PATRIK C ÖSTERBERGFoto: PATRIK C ÖSTERBERG
 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Nya Tider undergräver yttrandefriheten

Publicerad

Göran Rosenberg förklarar varför han inte kommer till Bokmässan i år, och varför arrangörerna borde tänka om.

På förekommen anledning vill jag påpeka att ingen som helst yttrandefrihet har kränkts av att ett antal författare, däribland jag själv, inte vill närvara på samma bokmässa som tidningen med det oskyldiga namnet Nya Tider. 

Det är en tidning som med ett antal statliga presstödsmiljoner i ryggen har sin fortsatta frihet att inom lagens råmärken yttra också de mest motbjudande saker. 

Det betyder inte att de i yttrandefrihetens namn har rätt att göra det i mitt vardagsrum eller i mina barnbarns klassrum eller ens på en privatdriven bokmässa. Det förra är förhoppningsvis min sak att bestämma, det senare är bokmässans. 

Bokmässan bör säga upp kontraktet med Nya Tider

Jag tycker för min del att bokmässan ska bestämma sig för att säga upp kontraktet med Nya Tider eftersom det högerextremistiska nätverk i vilket Nya Tider ingår så uppenbart missbrukar yttrandefriheten till att hota och skrämma. Exempelvis genom att i en film bakom vilken står en av Nya Tiders redaktörer, uppmuntra till följande slags hembesök hos misshagliga journalister:

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, tjugo pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom.” 

 

LÄS MER: Bonnierförlagen vill inte ha Nya Tider på Bokmässan

 

Nya Tider undergräver yttrandefriheten

Inga yttranden är ”bara” yttranden. De är också handlingar. Ord kan både såra och döda. När Julius Streicher dömdes i Nürnberg 1946 för brott mot mänskligheten så var det för sina yttranden enbart. 

Mot personer och organisationer som använder sig av yttrandefriheten för att förfölja, trakassera och hota är det viktigt att i en tid som denna försöka dra en gräns av legitimitet och anständighet om vi inte vill se yttrandefriheten undergräva sig själv.

 

LÄS MER: Göran Rosenberg om skamgränsen och hur Förintelsen blev möjlig

 

Göran Rosenberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Göran Rosenberg
Göran Rosenberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag