Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya Tider undergräver yttrandefriheten

Göran Rosenberg, författare och medarbetare på Expressens kultursida.Foto: Caroline Andersson
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Göran Rosenberg förklarar varför han inte kommer till Bokmässan i år, och varför arrangörerna borde tänka om.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

På förekommen anledning vill jag påpeka att ingen som helst yttrandefrihet har kränkts av att ett antal författare, däribland jag själv, inte vill närvara på samma bokmässa som tidningen med det oskyldiga namnet Nya Tider. 

Det är en tidning som med ett antal statliga presstödsmiljoner i ryggen har sin fortsatta frihet att inom lagens råmärken yttra också de mest motbjudande saker. 

Det betyder inte att de i yttrandefrihetens namn har rätt att göra det i mitt vardagsrum eller i mina barnbarns klassrum eller ens på en privatdriven bokmässa. Det förra är förhoppningsvis min sak att bestämma, det senare är bokmässans. 

Bokmässan bör säga upp kontraktet med Nya Tider

Jag tycker för min del att bokmässan ska bestämma sig för att säga upp kontraktet med Nya Tider eftersom det högerextremistiska nätverk i vilket Nya Tider ingår så uppenbart missbrukar yttrandefriheten till att hota och skrämma. Exempelvis genom att i en film bakom vilken står en av Nya Tiders redaktörer, uppmuntra till följande slags hembesök hos misshagliga journalister:

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, tjugo pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom.” 

 

LÄS MER: Bonnierförlagen vill inte ha Nya Tider på Bokmässan

 

Nya Tider undergräver yttrandefriheten

Inga yttranden är ”bara” yttranden. De är också handlingar. Ord kan både såra och döda. När Julius Streicher dömdes i Nürnberg 1946 för brott mot mänskligheten så var det för sina yttranden enbart. 

Mot personer och organisationer som använder sig av yttrandefriheten för att förfölja, trakassera och hota är det viktigt att i en tid som denna försöka dra en gräns av legitimitet och anständighet om vi inte vill se yttrandefriheten undergräva sig själv.

 

LÄS MER: Göran Rosenberg om skamgränsen och hur Förintelsen blev möjlig

 

Göran Rosenberg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.