Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya tecken på mänskligt liv

DJÄVLIGT ATT VARA UNG. Ur filmen "Mean girls".

Den produktiva Joyce Carol Oates har skrivit ännu en ungdomsbok.

Nils Schwartz blir indragen i intrigerna runt ett gäng tonårstjejer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Punkt för punkt bockas problemposterna av i tonårstjejernas ansatta självbild - självskadebeteende, ätstörningar, prestationsångest, olycklig kärlek, sexuella trakasserier, nätmobbning. Överst på listan står självmord, ett ord som är så hemskt att det bara kan skrivas med inskjutna asterisker.


Fast tjejerna i Joyce Carol Oates ungdomsroman "Två eller tre saker jag glömde berätta för dig" behöver förstås inte bekymra sig för klasstillhörighet, fattigdom och drogmissbruk. Om nu detta skulle vara en lisa för deras marterade själar, de har det djävligt nog bara med att vara unga. De går sista årskursen på Quaker Heigths Day School - en privat elitskola i New Jersey med skyhöga terminsavgifter - och pluggar för brinnande livet för att bli antagna till de mest prestigefyllda universiteten.


Med lätt och skicklig hand fogar Oates fortlöpande in problemkatalogen i romanintrigen, vilken har en huvudperson i första halvan av berättelsen, en annan i den andra. Den egentliga centralfiguren är dock en tredje flicka, kallad Tink, närvarande bara som minne och vålnad.

Hon - före detta barnstjärna i tv - har dykt upp som ny elev i klassen och ställt alla invanda begrepp och hierarkier på huvudet, en liten ettrig och självsäker rödhåring som definitivt inte tar skit av någon och snabbt blir en lika karismatisk som undanglidande ledargestalt för en grupp klasskompisar som sinsemellan sms:ar sig som Tink AB.

Det är svårt att tänka sig att Oates inte har låtit denna rödhåriga tonårsdesperado få drag av en viss Pippi Longstocking - möjligen kompletterad med en underförstådd diagnos på bipolär sjukdom. Lika plötsligt som Tink dök upp, lika abrupt tar hon livet av sig efter bara några månader, en oförklarlig handling som kastar en mörk skugga över kamraternas sista läsår.


Den platinablonda betygsettan Merissa - vilken som enda elev på skolan redan antagits till elituniversitetet Brown - börjar i hemlighet skära sig med en liten vass kökskniv, ett beteende som trappas upp när hennes far lämnar familjen för en annan kvinna. Den gravt överviktiga Nadia - 53 kilo svallande fläsk fördelat på 163 centimeter, man bara suckar - förgapar sig i den unge naturkunskapsläraren och begår naivt oöverlagda handlingar med katastrofala följder för både henne och honom.

Man kan gnälla hur mycket man vill på Joyce Carol Oates närmast omänskliga produktivitet - hon har bara det senaste året satt minst sex olika titlar i omlopp. Med sina empatiska tentakler lyckas hon ändå förmedla mera mänsklig närvaro på några rader än vad det tar för hennes fnysande belackare att formulera under en livstid.

ROMAN

JOYCE CAROL OATES

Två eller tre saker jag glömde berätta för dig

Översättning Helena Ridelberg

BonnierCarlsen, 313 s.