Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kyrkohandboken sågas av akademierna

VÅRDA SPRÅKET. Kyrkohandboken beskriver vad som ska sägas, göras och sjungas vid olika gudstjänster.
Foto: Jonas Tobin
Överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen.
Foto: Sören Andersson / Scanpix

Svenska Akademien har nu skrivit årets kanske vassaste remissvar i frågan om en ny kyrkohandbok.

Sofia Lilly Jönsson, som i Expressen uppmanade Akademien att agera, gläds åt försvaret av språket och tron.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Nu när tre kungliga akademier har sågat förslaget till ny kyrkohandbok vid fotknölarna är känslan att striden är förlorad för den lilla maktkoncentrationen i kyrkostyrelsen och på kyrkokansliet som stått bakom det.

Min gissning är att hela förslaget dras in senast inför höstens kyrkomöte. Musikaliska Akademien kunde avfärdas som elitister, Vitterheten vet väl ingen människa vad de gör, men Svenska Akademiens roliga och vassa remissvar kommer man inte våga strunta i. De är helt enkelt för kända.

Om det blir så är det en deppig seger ändå. Det bevisar ju att det är skillnad på folk och folk. Den som i åratal efterfrågat kvalitet i handboksarbetet har inte fått något gehör för det. Man lyssnar inte på kritik - man lyssnar på offentlig kritik. Man är rädd om varumärket. Inte förrän det blir pinsamt reagerar kyrkans ledning.


LÄS MER: Tacka fan för Svenska kyrkans öppna portar


Svenska Akademien ger flera exempel på varför de anser att handboksförslaget ger ett ofärdigt intryck. Men det är slutklämmen i remissen som väger tyngst ändå:

Kanske måste man göra upp med den illusion som består i att gudstjänstens språk skulle kunna vara omedelbart tillgängligt för alla kyrkobesökare och i stället försvara en position som räknar med en långsamt växande förtrogenhet. Inget språk, det må vara religiöst eller litterärt, som utsatts för minsta stilisering kan vara omedelbart tillgängligt för alla. Detta leder till slutsatsen att Kyrkohandboken inte borde väja för "stötestenar" i stil med adekvat arkaiserande formuleringar (under förutsättning att de är teologiskt-liturgiskt motiverade). Kanske måste man tillåta det religiösa språket att till en början vara lika förbryllande som det litterära. Den som första gången läser ett betydande diktverk är ofta till en början desorienterad, men detta är helt i sin ordning. Varför skulle kontakten med Nya testamentet inte lyda samma lag?

Det är ett försvar för språk men också ett försvar för tro. Så synd bara att det skulle behöva bli en strid alls om något som kunde ha varit en bra start för den sortens samtal.


LÄS MER: Rädda skriften för svenskans skull!


Sofia Lilly Jönsson

kulturen@expressen.se

Sofia Lilly Jönsson är kritiker i Svenska Dagbladet. I Expressen den 17/2 uppmanade hon Svenska Akademien att engagera sig för kyrkohandboken, som är ute på remiss.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra texter.