Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny podd med Daniel Sjölin och Eric Schüldt utforskar manlighet

Daniel Sjölin och Eric Schüldt driver Två män i en podd.Foto: OLLE SPORRONG

Hur är det att vara man? I sex avsnitt i sommar utforskar Daniel Sjölin och Eric Schüldt den frågan utifrån några olika teman i nystartade Expressen-podden Två män i en podd.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MANLIGHETSPODD. I Två män i en podd kommer Eric Schüldt och Daniel Sjölin att utforska manlighet och mansrollen under olika teman. 

Ett tema är nallar. Ett annat är krig. Exempelvis.

Övergripande för samtalet är att båda känner skräck inför att vara män.

– Ända sedan jag gick i lågstadiet har jag varit rädd för männen, säger Eric. Jag gjorde allt jag kunde för att undvika att hamna i deras blickfång. Som vuxen tänkte jag sen att allt som handlade om manlighet egentligen bara var larvigt. Eller åtminstone onödigt. 

– Men så fick jag en mittlivskris och insåg att det där som jag var rädd för också fanns inuti mig.

Daniels syn på mansrollen kommer från helt andra hållet.

– Jag har länge misstänkt att jag är grabbigare än jag velat erkänna. Och kanske också grundare, säger han.

Två män i en podd släpps en gång i veckan och första avsnittet publicerades åttonde juli. Ett avsnitt där Eric förklarar att han egentligen aldrig varit arg. Och där det visar sig att Eric och Daniel – trots att de både är medarbetare på Expressens kultursidor och trots att de varit programledare för samma tv-program – egentligen inte känner varandra särskilt bra.

– Eric och jag har på något särskilt sätt lätt för att prata med varandra, fast vi inte känner varandra, och sådant vill man ju undersöka, säger Daniel.

Eric tror att många ytligt sett skulle kunna tro att han och Daniel är ganska lika.

– Men under arbetet med den här podden har jag insett att han är min motsats i allt, förklarar han. Daniel är en sådan där kille från Sollentuna som jag aldrig vågade bli kompis med. Eller så kanske han är den storebror jag aldrig fick.  

Eric Schüldt gjorde tidigare även podden 60 minuter här hos Expressen där han intervjuade bland andra Kristina Lugn, Athena Farrokhzad och Alex Schulman. Och han har gjort och gör flertalet olika produktioner åt Sveriges Radio.

– Eric är en av de mest begåvade radiorösterna vi har inom svensk kulturjournalistik, det känns otroligt kul att vi har honom i poddform här hos oss igen, säger Expressens audioredaktör Joakim Rydström.

Två män i en podd släpper nya avsnitt varje onsdag nu i juli och i början av augusti. Den finns där poddar vanligtvis publiceras. 

https://embed.radioplay.io?id=70232&country_iso=se