Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ny kulturtidsskrift piggar upp debatten

Stefan Bergmark är chefredaktör för Opulens. Foto: MÅRTEN SVEMARK

Nina Lekander välkomnar den nyetablerade nättidskriften Opulens. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Den nya nättidskriften Opulens och dess chefredaktör Stefan Bergmark får mig att minnas Yelah, som han var med och drev på 1990-talet. Yelah var då en av få alternativa arenor. Numera, när man med alternativa medier ofta avser högerextremt snusk, finns det långt mer att välja mellan för den som söker seriöst opinions- och kulturmaterial på nätet. 

Ändå förklarar Bergmark nu att han och ett par kolleger "har ledsnat på den svenska debatten och kulturjournalistikens allt mer undanskymda roll i opinionsbildningen" och därför dragit i gång Opulens. 

Och trots den av mig redan upplevda rikedomen, trängseln – och tidsbristen – är det bara att säga välkommen: Välskrivna texter på en elegant och lättnavigerad sajt, och bara det att ha avdelningen "Existentiellt" vid sidan av opinion och skilda konstarter piggar upp. Såväl fliten som bredden i ämnen och politiska infallsvinklar verkar vara stor.

Den som här söker på "Kultur" finner 19 artiklar varav de flesta vrider på begreppet från skilda håll, exempelvis i en diskussion mellan Amra Bajric och Amineh Kakabaveh om hederskultur och förorter och en rolig uppgörelse med Göran Palms kulturuppfattning av Christer Enander. Och att Opulens även släpper in en ettrig liberal som Mattias Svensson (legalisera drogerna!) lovar gott. 

Måtte skrivlusten bestå och pengarna räcka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!