Fredrik Skavlan fick känna på dålig stämning när Özz Nûjen gästade showen. Foto: Suvad Mrkonjic
Fredrik Skavlan fick känna på dålig stämning när Özz Nûjen gästade showen. Foto: Suvad Mrkonjic

Nûjen åstadkom något storartat i "Skavlan"

Publicerad

Özz Nûjen åstadkom något storartat i "Skavlan" i fredags.

Det blev dålig stämning. Nûjen är visserligen något av en expert efter hans bejublade stand up-show som hette just så, "Dålig stämning".

Men ändå. Det var bra gjort.

Aftonbladet avslöjade i går att Nûjens meningsutbyte med Jens Stoltenberg, den förre socialdemokratiske statsministern i Norge, blev så känsligt att NRK sonika klippte ner programmet.

I Sverige var "Skavlan" 58.33 minuter långt. I Norge bara 57.15. Drygt en minut "försvann".

Vad var då det man inte fick säga? Att Petter Northug är en bondtölp? Att "Fleksnes" aldrig var roligt? Att Knausgård är överskattad?

Dispyten avbröts i god tid

Vad som helst av detta skulle så klart ha passerat. Men Nûjen ställde en retorisk fråga till Stoltenberg, som ihärdigt försvarade Fremskrittspartiet från anklagelser om rasism. "Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Höyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism?", kontrade Nûjen.

Detta svidande argument förskonades norrmännen ifrån, som ostörda kunde fortsätta mysa i soffan. Dispyten avbröts i god tid, just när Stoltenberg hade applåderats av publiken. Så lämpligt.

Det är svårt att se det hela som något annat än ett utslag av självcensur. NRK förklarar sitt tilltag med pressetiska hänsyn, vilket får mig att något desperat famla efter Björn Rosengrens gamla klassiker om att Norge är den sista Sovjetstaten. Det verkar inte vara lågt i tak inom norsk public service, det verkar svårt att ens stå upprätt.

Inte var det väl det här Stoltenberg menade när han efter Utøya sa att "vårt svar är mer demokrati, större öppenhet"?

Redan när jag tidigare i höstas läste Breivikadvokaten Geir Lippestads omtalade bok "Det vi kan stå för", i vilken han skrev om demokrati som något som finns i norrmännens "ryggmärg" och som "reflex", fick jag känslan av att Norge slutit sig efter terrordådet (Expressen 13/9).

Kan sippra ända in i regeringen

Att det i sig positiva och massiva ställningstagandet mot Breiviks bevekelsegrunder har gjort det besvärligt att tala om att det finns annan rasism än den extremistiskt våldbejakande. En försåtligare, folkligare sort som kan sippra ända in i regeringen. I dag har högerpopulistiska Fremskrittspartiet sju ministrar i Norge, varav partiledaren som varnat för smygislamisering är finansminister. Det är ingen liten sak. Några frågor om detta från en svensk komiker, som avfärdas bestämt av självaste oppositionsledaren, trodde man att NRK skulle kunna tolerera.

Fredrik Skavlan själv vill inte kommentera klippskandalen.

Som prisbelönt förbrödrare mellan Sverige och Norge borde det vara upp till bevis nu. Varför gick han med på att programmet slipades ner till en behagligare version för den norska publiken? "Skavlan" brukar skämtsamt anklagas för "trivselfascism" och invektivet borde sedan i fredags skava på riktigt.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag