Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nûjen åstadkom något storartat i "Skavlan"

Fredrik Skavlan fick känna på dålig stämning när Özz Nûjen gästade showen.
Foto: Suvad Mrkonjic

Özz Nûjen åstadkom något storartat i "Skavlan" i fredags.

Det blev dålig  stämning. Nûjen är visserligen något av en expert efter hans bejublade  stand up-show som hette just så, "Dålig stämning".

Men ändå. Det var bra  gjort.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Aftonbladet avslöjade i går att Nûjens meningsutbyte med Jens Stoltenberg, den förre socialdemokratiske statsministern i Norge, blev så känsligt att NRK sonika klippte ner programmet.

I Sverige var "Skavlan" 58.33 minuter långt. I Norge bara 57.15. Drygt en minut "försvann".

Vad var då det man inte fick säga? Att Petter Northug är en bondtölp? Att "Fleksnes" aldrig var roligt? Att Knausgård är överskattad?

Dispyten avbröts i god tid

Vad som helst av detta skulle så klart ha passerat. Men Nûjen ställde en retorisk fråga till Stoltenberg, som ihärdigt försvarade Fremskrittspartiet från anklagelser om rasism. "Till exempel vill man massdeportera romer från Norge. Och det är både Höyre och Fremskrittspartiet. Om det inte är rasism, vad är då rasism?", kontrade Nûjen.

Detta svidande argument förskonades norrmännen ifrån, som ostörda kunde fortsätta mysa i soffan. Dispyten avbröts i god tid, just när Stoltenberg hade applåderats av publiken. Så lämpligt.

Det är svårt att se det hela som något annat än ett utslag av självcensur. NRK förklarar sitt tilltag med pressetiska hänsyn, vilket får mig att något desperat famla efter Björn Rosengrens gamla klassiker om att Norge är den sista Sovjetstaten. Det verkar inte vara lågt i tak inom norsk public service, det verkar svårt att ens stå upprätt.

Inte var det väl det här Stoltenberg menade när han efter Utøya sa att "vårt svar är mer demokrati, större öppenhet"?

Redan när jag tidigare i höstas läste Breivikadvokaten Geir Lippestads omtalade bok "Det vi kan stå för", i vilken han skrev om demokrati som något som finns i norrmännens "ryggmärg" och som "reflex", fick jag känslan av att Norge slutit sig efter terrordådet (Expressen 13/9).

Kan sippra ända in i regeringen

Att det i sig positiva och massiva ställningstagandet mot Breiviks bevekelsegrunder har gjort det besvärligt att tala om att det finns annan rasism än den extremistiskt våldbejakande. En försåtligare, folkligare sort som kan sippra ända in i regeringen. I dag har högerpopulistiska Fremskrittspartiet sju ministrar i Norge, varav partiledaren som varnat för smygislamisering är finansminister. Det är ingen liten sak. Några frågor om detta från en svensk komiker, som avfärdas bestämt av självaste oppositionsledaren, trodde man att NRK skulle kunna tolerera.

Fredrik Skavlan själv vill inte kommentera klippskandalen.

Som prisbelönt förbrödrare mellan Sverige och Norge borde det vara upp till bevis nu. Varför gick han med på att programmet slipades ner till en behagligare version för den norska publiken? "Skavlan" brukar skämtsamt anklagas för "trivselfascism" och invektivet borde sedan i fredags skava på riktigt.